Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Exklusiva kreationer ingen konst för det rutinerade gjuteriet

Mölltorps gjuteri är ett mycket bra exempel på hur företag inom mansdominerade branscher kan utvecklas effektivt med kvinnliga medarbetare. Marie Nordh är inne på sitt tionde år som vd för gjuteriet, och hon kan idag glädjas åt att få se de första damerna ta plats även på verkstadsgolvet.

Gjuteribranschen är fortfarande traditionsbunden men förändring är på gång. Det dröjde 65 år innan Mölltorps gjuteri anställde den första kvinnliga produktionsmedarbetaren, som nyligen fick en kvinnlig kollega i verkstaden. Nuvarande vd Marie Nordh har förvisso arbetat inom företaget sedan 1989, men då med fokus på administrativa uppgifter.
– Det är nu det sker en förändring även i produktionsledet, menar hon. Och nog behöver vi få tag på all kompetens vi kan hitta. Vi har många stora projekt på gång och behöver medarbetare med passion för hantverksyrket.

Bra på special
Det är fullt upp i fabriken. Mölltorps gjuteri tillverkar allt från rör och rördelar till avancerade maskindelar på uppdrag av både svenska och norska beställare. Gjuteriet har även tillverkat delar som används i renoveringen av slussarna i Göta kanal, ett projekt som pågått under två decennier och som mycket väl kan fortsätta under lika många till.
– Vi är bra på specialtillverkning som kräver lite mer. Utöver detaljer till slussarna så har vi under åren bland annat haft specialtillverkning av estetiska detaljer för det offentliga rummet såsom gjutjärnsornament, lyktstolpar, urnor och liknande. Vi är inte främmande för nya specialuppdrag som verkligen sätter vår kompetens på prov, säger Marie Nordh.
Som kuriosa kan nämnas att Mölltorps gjuteri tillverkat utsmyckningar till Munch muséet i Ramme. Exklusiva kreationer är med andra ord ingen konst för det rutinerade gjuteriet.

Ser fram emot fler prestigeprojekt
Mölltorps gjuteri kan glänsa med sin mångsidighet och sitt unika sinne för estetiska detaljer. Det är emellertid bredden som gör företaget konkurrenskraftigt – under samma tak tillverkas nämligen allt från imponerande ornament för praktfulla muséer och parker till robusta bruksprodukter som rörledningar till pumpstationer och avloppsreningsverk.
– Vi har flera ben att stå på och det måste vi ha för framtiden. Istället för att storsatsa på massproduktion ser vi till att vara flexibla och småskaliga. Om kunden efterfrågar specialtillverkat gods i enstyck så kan vi ta fram det. Vi kan även lagra kundernas gjutformar hos oss vilket är ett stort plus för de flesta kunder, förklarar Marie Nordh.
Att Mölltorps gjuteri skiljer sig från mängden är klart. Ytterligare ett exempel på det är att det svenska kungaparet valde ut en stolpe från Mölltorps för att lysa upp Drottningholms slott, närmare bestämt blev det 120 stolpar som levererades i det projektet.
– Vi ser helt klart fram emot fler prestigeprojekt som det på Drottningholm, avslutar Marie Nordh.