Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Exklusiva pastiller från Pastillhuvudstaden Gävle

När Cloetta Leaf la ned tillverkningen för två år sedan gick en epok i graven.
– Men när en dörr stängs så öppnas det alltid många nya, säger Pastillfabriken – Brand of Gefle:s vd Kenneth Wallström.

Gävle har en gammal tradition av godistillverkning och det har funnits ett 40-tal konfektyrfabriker i staden genom åren. Allra mest känd är Cloettas fabrik som bland annat tillverkade Läkerol och Ahlgrens bilar i över 100 år.
– När Cloetta flyttade tillverkningen till Slovakien såg vi möjligheten till att utveckla en helt ny inriktning inom pastillsegmentet. Vi brinner för det här och vill att det även i fortsättningen ska tillverkas pastiller i Sverige, säger Kenneth Wallström.

Pastill med whiskysmak
Försäljningen började förra året och en av produktinriktningarna är en unik pastillserie med whisky som smaksättare som finns i tre olika smaker. – Mackmyra Svensk ek, Mackmyra Svensk rök och Mackmyra by mack.
Det var Pastillfabrikens produktutvecklare Erik Vestin som initierade ett samarbete med den lokala whiskyproducenten Mackmyra, som är Sveriges första destilleri av single malt whisky.
– Vi utvecklade en kvalitetspastill av lakrits och som innehåller fem procent whisky. Dessa säljer vi i exklusiva plåtaskar och både samarbetet med Mackmyra och försäljningen ut ur butik har fungerat fantastiskt bra, berättar Kenneth Wallström.

Nästa steg – Svenska smaker
Efter succén med Mackmyra föddes varumärket Pastillfabriken med en serie som kallas svenska favoriter med tre varianter: en fruktblandning i modern tappning, en lakrits variant med tydlig salmiak smak samt en ask med dessa smaker mixat.
Serien utökades i september med en riktig försäljningssuccé, Portello, som företaget tagit fram tillsammans med Vasa bryggeri i Njurunda.
– Just samarbeten som dessa är fantastiskt inspirerande då Vasa även är ett företag som byggt sitt sortiment på kvalitet, exklusivitet och unikhet precis som vi vill arbeta, säger Erik Vestin.

Breddar utbudet
PF har nio olika produkter i sitt sortiment och det första året sålde man ungefär 30.000 askar med sina exklusiva pastiller i olika smaker.I framtiden kan det tänkas att man breddar utbudet med nya smaker och nya förpackningar och målet för 2017 är att nå upp till 250.000 sålda askar.
– Eftersom det inte hänt något riktigt stort inom pastillsegmentet på mycket länge så är det många av både våra konsumenter och återförsäljare som uppskattar att det kommer nyheter som driver marknaden och tillför värde, säger försäljningsansvarige Torbjörn Johansson.
PF har idag cirka 400 återförsäljare från Ystad i söder till Haparanda och produkterna säljs företrädesvis i specialbutiker, presentbutiker, men finns även i till exempel Eckerölinjens Taxfree sortiment/ taxfreebutiker.

Framtiden är ljus
I slutet av 2016 skall en helt ny påsmaskin installeras. Det gör att företaget kan möta ny efterfrågan och expandera.
– Vår målsättning är att kunna återskapa arbetstillfällen i Gävle när volymerna ökas. Detta är verkligen en stor drivkraft för oss. Läkerol hade ju varit aktiva i Gävle i över 100 år när de flyttade produktionen så vi får se hur stora vi är när vi varit på marknaden så länge, avslutar Kenneth Wallström med ett leende.