Mån 4 dec / År 41 / Nr 5 2023

Expanderande dykverksamhet

På sex år har Dawab Sverige gått från tre till 19 anställda och 2015 var det snabbväxande dykserviceföretaget nominerat till Gasellpriset.

Dawab Sverige AB i Göteborg utför arbeten inom anläggnings- och servicedykeri. Det rör sig bland annat om undervattensinspektioner, särskilt av hamnar, borrning och sprängning, viktning och sänkning av ledningar, undervattenssvetsning samt betongarbeten, till exempel undervattensgjutning.
Kunderna består av industriföretag, statliga verk, kommuner, landsting, föreningar, shippingföretag och byggentreprenörer. Även om tyngdpunkten av uppdragen ligger i Göteborg och på Västkusten utför Dawab jobb över hela landet.
Företaget har vuxit rejält sedan 2009 då Martin Lindgren och Andreas Molin startade Dawab Sverige AB och bildade ett gemensamt dyklag 2015 var de nominerade till Gasellpriset. Även om företaget är relativt nystartat har Martin och Andreas lång och gedigen erfarenhet av dykarbeten då de under många år jobbat som dykare i var sitt bolag innan de bildade Dawab.
– Idag är vi 19 anställda. Alla våra dykare är utbildade och certifierade B-dykare och har yrkesbevis. Vi har även medarbetare med yrkesbevis inom bland annat betong, snickeri och svetsning. Att vi vuxit så starkt är mycket tack vare ramavtalen vi fått med stora återkommande kunder som Preem och Göteborgs hamn, berättar Martin Lindgren.
– På Preem i Lysekil jobbar vi fyra till fem månader per år. Ett av de mer spektakulära projekten på senare tid har varit att täta en läcka i ett av deras oljebergrum 350 meter ner i berget. Just nu uppdaterar produktkajen i Lysekil tillägger han.

3D-bilder av undervattensmiljön
Nyligen investerade företaget i en 3D sonar, Coda Echoscope, som innebär en betydande effektivisering av undervattensarbeten. Ekolodsenheten ger en visualisering av undervattensmiljön i realtid, vilket gör inspektioner extremt snabba. 3D-aspekten gör att man kan studera objekt från olika perspektiv.
– Med 3D sonar monterad på en båt med GPS kan vi exempelvis köra längs en kaj i 2-3 knop och få realtidsbilder som visar exakt hur den ser ut under vattnet. Det gör att vi snabbt kan skanna av stora områden. Ett arbete som för en dykare tar en månad att kartera kan vi med 3D sonar klara på en dag. Det går även att lägg in bilderna i Google Maps och se precis var de är tagna, förklarar Martin Lindgren.
Ett annat verktyg som effektiviserar dykarnas arbete är Dawab-formen, en gjutform i kompositmaterial som kan reparera
exempelvis betongpålar. Det är en produkt som Dawab utvecklat tillsammans med en lokal plastfirma och som är betydligt lättare än traditionella gjutformar i metall.
– Det gör att dykarna kan hantera den för hand och att man slipper använda kranar vid gjutning. Dawab-formen har bland annat använts i ett projekt för Göteborgs hamn då vi hann reparera 48 pålar, 9-12 meter höga, på 14 dagar, berättar han avslutningsvis.