Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Expansionsresan har bara börjat

Varbergs idylliska landsbygd är hemvist för det expansiva teknik- och kunskapsföretaget Industriunderhåll i Kungsäter AB. Kunderna finns emellertid över hela Sverige, och egen personal reser land och rike runt för att trygga rätt kvalitet i varje leverans.

Ann-Sofie Borglund, vd och delägare, är van vid att ta tag i saker och göra det som måste göras för att få verksamheten att blomstra. När hon började i bolaget 2003 fick hon fria händer att bygga upp ett kontor från grunden, med allt vad som kunde tänkas behövas. Första dagen på jobbet fick hon en telefonbok med kunder och anställda, resten fick hon fixa själv – och det med fantastiska resultat.

Pågående expansionsresa
Företagets grundare hade tidigare skött det mesta av administrationen hemifrån under kvällarna efter att ha varit ute hos kund hela dagen. När Ann-Sofie kom in i bilden blev arbetet mer strukturerat och med rätt planering kunde man också börja expandera i flera steg, och det är en resa som fortfarande pågår.
– Antalet anställda mer än fördubblades mellan 2003 och 2006. En egen verkstad stod klar 2010, och vi började då med plåtbearbetning i egen regi. Året därpå förvärvades KG Mekaniska och kompletterade vår verksamhet med kunskap inom entreprenad, hydraulik och fordonspåbyggnad bland annat. Idag står vi mycket väl rustade och vi tar fram kundunika lösningar i varje uppdrag, berättar Ann-Sofie Borglund, som även är vd för KG Mekaniska.
Idag har företagsgruppen drygt 20-talet anställda fördelade på Industriunderhåll samt KG Mekaniska. Industriunderhåll levererar mycket till pappers- och massaindustrin, sågverk och liknande, men har även ett växande antal kunder inom övrig tung industri. KG Mekaniskas huvudsakliga kunder är mindre entreprenadföretag och lantbruk i närområdet, men levererar även tillsammans med Industriunderhåll mot större kunder.

Lovar kvalitet och flexibilitet
Tobias Arvidsson är verkstadschef på KG Mekaniska och har varit med från början då Industriunderhåll påbörjade sin expansiva resa där förvärvet av KG Mekaniska blev en viktig milstolpe. Han ser stora fördelar med att man fortsätter att behålla de två bolagen som separata verksamheter, men naturligtvis med samverkansmöjligheter, eftersom det ger större möjligheter för att bedriva en renodlad kärnverksamhet inom varje bolag.
– Vi som jobbar i verkstaden kan lägga fullt fokus på att utveckla vår verksamhet. Många kunder är återkommande och personliga relationer är mycket viktiga för oss. Vi är kända för att vara lyhörda inför kundens önskemål och så kommer vi att fortsätta, säger Tobias Arvidsson.
En del kunder är gemensamma för bolagen. Många har varit med sedan Industriunderhåll etablerades för snart 40 år sedan. De värdesätter den kvalitet och flexibilitet som de båda bolagen står för och levererar i varje projekt, oavsett om det gäller ett snabbt byte av en hydraulslang i en entreprenadmaskin eller ett flera månader långt projektarbete.
Industriunderhåll har många järn i elden. Det senaste är förvärvet av skolan i Karl Gustav där man ska öppna vandrarhemmet KG SleepOver under våren 2020.