Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Familjedrivet hotell breddar målgruppen

Uppsalas cityhotell Best Western Hotel Svava är ett självklart val för många affärsresenärer, och det blir extra tydligt nu när Sveriges fjärde största stad präglas av starkare tillväxt. Inom hotellbranschen märks det snabbt om en stad eller region befinner sig i expansion eftersom det snart visar sig med en ökad tillströmning av besökare och därmed fler gästnätter. Uppsalas expansion erbjuder nya möjligheter för det familjeägda hotellet som i allt större utsträckning satsar på en varierad målgrupp.

Gästlistan för Best Western Hotel Svava har länge dominerats av affärsresenärer men på senare tid har allt fler fritidsresande synts till. Att hotellet aktivt satsar på att skapa en hemtrevlig miljö i kombination med bokningsbara omtyckta aktiviteter som exempelvis golf har mycket med saken att göra. En annan avgörande faktor är att fler människor söker sig till Uppsala nu än tidigare och det genererar naturligtvis en starkare bärkraftighet för alla som driver serviceinriktade verksamheter i staden.

Skapar mervärden för gästerna
Best Western Hotel Svava grundades av Håkan Söderlund i början av 1990-talet och drivs idag av sonen Pär Söderlund med familj. Hotellet ligger i stadsdelen Svava och det fornnordiska namnet har även fått prägla hotellets interiör, bland annat med sänggavlar som utformats som runstenar.
– Som familjedrivet hotell satsar vi väldigt mycket på en familjär stämning där miljön är en del av upplevelsen. Uppsala har ett starkt kulturellt arv och det vill vi också ta vara på och förmedla, förklarar Pär.
Förutom den goda miljön erbjuder Best Western Hotel Svava en mycket hög tillgänglighet där läget är bästa tänkbara ett stenkast från centralstationen. För gäster som anländer med bil finns parkeringsmöjligheter med förmånliga priser genom hotellet.
– Vi vinner mycket på läget, men är samtidigt måna om att skapa mervärden för våra gäster. Det gör vi bland annat genom att satsa helhjärtat på service och bemötande. Vår personal är lojal och många har varit här väldigt länge. Vi har lyckats skapa en kontinuitet som vi är måna om att bibehålla och vidareutveckla, fortsätter Pär.

Förnyar successivt
På Best Western Hotel Svava gör man gärna en extra insats för att gästerna ska bli nöjda. Frukostrestaurangen får precis som den höga servicenivån ofta bra betyg när man talar med gästerna. På vardagar serveras dessutom en lättare kvällsbuffé för alla gäster som önskar, utan att extra kostnader tillkommer.
– Vi har utrymme för att anordna event efter gästernas önskemål utöver det vi redan erbjuder i form av golfpaket och andra aktiviteter under året. Vi satsar på att förnya hotellet successivt för att öppna nya möjligheter för en bredare målgrupp och ser väldigt ljust på tillvaron nu, säger Pär Söderlund.
Under 2012 påbörjades en större badrumsrenovering som fortsätter kontinuerligt. Dagens 127 rum domineras av ett större antal enkelrum vilket också passar affärsresenärernas önskemål, men i syfte att öppna upp hotellet mot en större målgrupp finns det även planer på att göra om några enkelrum till mindre dubbelrum. Detta ligger dock lite längre fram i tiden och än så länge är inga beslut tagna, men Pär avslöjar att man ser mycket positivt på möjligheten.

Kort om Best Western Hotel Svava
Best Western Hotel Svava erbjuder ett prisvärt alternativ i innerstaden i Uppsala, cirka 100 meter från centralstationen och med god tillgänglighet även med bil. Hotellet grundades 1993 och drivs idag av andra generationen med Pär Söderlund som vd. Best Western Hotel Svava är liksom alla svenska Best Western-hotell Svanen-märkt och efterlever därmed höga krav när det gäller källsortering och ett effektivt resursutnyttjande. Hotellet har för närvarande 127 rum, frukostrestaurang, lobbybar och konferensmöjligheter.