Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Familjeföretaget som hittat ett vinnande koncept

Tractive AB i Borlänge har hittat ett vinnarspår.
De utvecklar och tillverkar betonghåltagningsmaskiner för proffshåltagare och motorsporttransmissioner av hög kvalitet till små rally- och racingteam. Arbetet sker i ett värderingsstyrt familjeföretag som jobbar för hållbar prestanda både inom företaget och i produkterna.

Med en platt organisation, egen tillverkning och stort fokus på produktutveckling har Tractive AB haft en nästan konstant tillväxt sedan starten 1992, bara avbruten av finanskrisen 2008.
Sedan räkenskapsåret 2014-2015 är omsättningsökningen 30 procent.
– Vi har ökat produktsortimentet och etablerat oss på nya marknader under åren. 90 procent av vår produktion går på export idag, säger marknadschefen Marie Peil som sitter i ledningsgruppen för Tractive tillsammans med sina syskon Kristoffer Johnsen (tillverkningschef), Jenny Muda (ekonomichef), och föräldrarna Anders och Ingrid Johnsen, som är grundare och ägare till företaget.
Väggsågar, vajersågar och kärnborrmaskiner för håltagning i betong är de viktigaste produkterna idag. Transmissioner för tävlingsbilar finns också på tillverkningsprogrammet och svarar numera för en tiondel av omsättningen.

Gemensam nämnare
De två produktlinjerna under respektive varumärke, Pentruder betonghåltagningsmaskiner för proffs, samt Tractive motorsporttransmissioner, har en viktig gemensam nämnare i grundtekniken vilken handlar om växellådor för att överföra kraft. Erfarenheten från att designa och tillverka starka men ändå lätta transmissioner är grunden för framgången med Pentruder betonghåltagningsmaskiner. Även tillverkningsprocessen av båda produktlinjer är liknande och en stor tillgång är den yrkeskunskap inom produktutveckling och tillverkning som finns i företaget.
Och det är inga slit- och slängprodukter vi pratar om. Både transmissioner och betonghåltagningsmaskiner är byggda för att hålla och prestera på en hög nivå i många år.
– Vårt mål är att erbjuda ett komplett program med högkvalitativa produkter som underlättar kundens vardag. Vi ska öka lönsamheten och vara en säker partner på både kort och lång sikt. Det gäller såväl anställda, leverantörer som slutkunder, säger Marie Peil och fortsätter:
– En mycket viktig bit i vår framtida tillväxt är vår nya produktlinje för Pentruder med ny drivteknik där den första sågmodellen är planerad att introduceras under 2017. Vi har satsat oerhört mycket på nyutveckling både på betonghåltagningssidan och motorsportsidan.
Kristoffer Johnsen fyller i:
– Tractive AB är inne i ett spännande skede nu. 1990 och 2000-talets teknik är på väg ut även när det gäller produktionsteknik och vi går mot en smartare produktion som inkluderar en högre automationsgrad. Vi har en bra grund att bygga på med duktiga maskinoperatörer och produktionstekniker.
90 procent av Tractives produktion sker in house och företaget befinner sig i en utbyggnadsfas där man först bygger ett höglager för stångmaterial och pall samt 250 kvadratmeter kontor. Därefter planeras för nya produktionslokaler på 2.700 kvadratmeter och därtill hörande investeringar i tillverkningsmaskiner.