Tor 30 jun / År 40 / Nr 3 2022

Fantastiska träningsmöjligheter för Hanna Öberg i Östersund

Skidskyttesverige fortsätter att fostra framstående talanger. Efter att ha kammat hem OS-guld i Pyeongchang 2018 syns Hanna Öberg i de flesta sammanhang när det handlar om skidskytte på global elitnivå.

För skidskytten Hanna Öberg har sommaren inte varit en tid av vila. Det är under den här perioden som hon verkligen måste ge allt och träna för att vara i toppform inför vintersäsongens tävlingar. För idrottare på elitnivå är grundträningen troligtvis den viktigaste investeringen både när det gäller tid och prestation.
– Träningen är som ett heltidsjobb med flera pass varje dag, och det är viktigt med variation i träningen vilket gör det svårt att hinna med så mycket annat, säger Hanna Öberg, som under våren och sommaren har ägnat den mesta tiden åt att åka rullskidor, styrketräna, springa och cykla. En del skytteträning har det också varit.

Det självklara valet
För Hanna var skidskytte på elitnivå tidigt det självklara valet. Hon valde därför skidskyttegymnasiet i Sollefteå, där skolarbetet anpassas efter träningen och där målet är att satsa på högsta nivå.
– Jag har alltid ställt höga krav på mig själv och varit ambitiös i allt jag gör, och det gäller även skolarbetet. Det var självklart en stor utmaning att prestera i skolan samtidigt som jag gav allt i skidspåret och på skjutbanan, men det går om man är målmedveten.
På skidskyttegymnasiet är det mycket välplanerat och ordnat så att man ska kunna kombinera sin sport med kärnämnen, vilket Hanna uppskattade under sin tid där. Att det blev just skidskytte är inte så konstigt heller med tanke på arvet från Tomas Öberg, Hannas pappa som också har tränat och tävlat i skidskytte i alla år.

Skidskytte är en livsstil
Skidskytte är en krävande sport mentalt, ungefär som orientering. Att Hanna lagt många timmar även på orientering har varit till stor fördel, anser hon. Under åren har hon även provat på många andra sporter som fotboll, längdskidåkning och friidrott.
– Med tanke på den disciplin som krävs för att hävda sig som elitidrottare så är jag tacksam för att jag så tidigt fått möjligheten att prova olika sporter och verkligen kunnat satsa på idrotten fullt ut. Skidskytte är mer än en idrott – det är en livsstil, säger Hanna Öberg.
Livsstilen bakom skidskyttens framgångar bygger på träning, uthållighet och mod. Man måste lägga många timmar på sporten, och fokusera helt och hållet på jobbet alla dagar – även under dagar med riktigt dåligt väder.
– Det är speciellt viktigt att ha motivationen uppe de dagar då solen inte skiner. Inom skidskytte är man aldrig fulländad – det finns alltid något att förbättra och förfina, menar Hanna.

Fantastiska träningsmöjligheter i Östersund
Hanna flyttade till Östersund efter gymnasietiden för att kunna lägga all tid på skidskytte. Östersund kan ses som Sveriges skidskyttehuvudstad, här finns fantastiska träningsmöjligheter året om och ett stort stöd för sporten generellt. Nästan alla i landslaget bor i Östersund, eller spenderar mycket tid i staden.
VM i skidskytte gick i Östersund 2018 – 2019, och Hanna kammade hem guldmedalj på distans över 15 km. Många förväntar sig nog att hon även ska tävla för Sverige under vinter-OS i Peking 2022. Hanna bekräftar att självklart skulle det vara en viktig milstolpe att nå i karriären.