Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Färg är glädje hos Colorama

Colorama firar 10-årsjubileum i år.
I Gävle har man byggt ut butiken med 350 kvadratmeter lagom till jubiléet.
– Jubiléet kommer att firas under året, berättar delägarna Anneli Berger och Lena Björklund.

Det var 2006 som kollegorna på Flügger, Anneli Berger och Lena Björklund, besökte Living Color-mässan i Stockholm för att hitta inspiration. Det var då de fick ett erbjudande av Alcro om att starta eget när man kom hem till Gävle igen.
– Lena var väldigt på men jag hade tänkt att bli butikschef på Flügger och var lite tveksam till att starta eget. Samtidigt var det en spännande idé som jag inte riktigt kunde få ur huvudet. Efter tre veckor så bestämde jag mig för att ändå satsa på det här, säger Anneli Berger.

Smidig övergång
2006 startade Berger och Björklund en Alcro Designers butik i Gävle, en butik som året därpå gick upp i den nybildade kedjan Colorama som idag har 170 butiker runt om i Sverige.
– Övergången gick bra. Vi hade en profilerad marknadsföring där våra ansikten syntes i annonserna med den skillnaden att vi hade fått ett nytt namn.
De första fem år låg butiken i centrala Gävle. De senaste fem åren har butiken varit placerad på Näringen, ett industriområde några kilometer utanför centrum. Med den senaste utbyggnaden blir den totala affärsytan 1.000 kvadratmeter. Åtta personer är anställda på Colorama i Gävle och omsättningen har ökat sakta men säkert.
– Omsättningen gick upp med 20 procent första året här ute. En anledning är att det finns mycket bättre parkeringsmöjligheter än inne i stan, säger Anneli och Lena.

Många produkter
På Colorama finns det mesta gällande, färg, tapet, golv, kakel, mattor, gardiner och klinkers. Colorama inreder även privata hem, kontor, restauranger och hotell.
– Vi jobbar med helheten och använder oss både av färg, tapet, belysning, textil och möbler i våra förslag, berättar Lena Björklund.
Colorama erbjuder även andra tjänster som hemkörning av varor, uthyrning av viss utrustning och verktyg och kan även erbjuda kunderna hjälp från en fasadexpert och en inredningsexpert. Man säljer även San Juan glasfiberpooler och Marquis spabad som importeras från USA.
– Det händer mycket hos oss just nu. Vi har även en ny golv och kakelavdelning, säger Anneli Berger.

Magkänsla
2017 blir ett nytt spännande år för Colorama i Gävle. Expansionen fortsätter i och med att Lena Björklunds eget företag I&I (Inredning och Inspiration AB) vid årsskiftet gick upp i Colorama.
– Vi har inte någon egentlig förklaring till varför det har gått så bra för oss. Vi är två tjejer med magkänsla och det räcker långt. Det är allra viktigaste är att vi har nöjda kunder och för oss är våra hantverkare väldigt viktiga kunder som står för halva vår omsättning, säger Anneli och Lena.