Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Färjestadstravet vill engagera fler

Det anrika Färjestadstravet invigdes redan 1936 och har sedan dess haft en central roll i utvecklingen av Värmland som besöksmål. Under 2016 bjuder travet på 40 spännande tävlingsdagar med höjdpunkter som tre V75:or, Långfredagstravet med Prins Carl Philips jubileumslopp, Unionstravet samt ytterligare en V75-omgång den 10 december bland mycket annat.

För Färjestadstravet förenas närvaron av bland andra Björn Goop, Magnus Jakobsson och Carl-Johan Jeppson med ett stort intresse bland traventusiaster. Man behöver dock inte vara inbiten travexpert för att känna igen namn som Björn Goop. Han är redan en av de största och mest välkända stjärnorna inom svensk travsport bland annat som segrare av Allsvenska kuskligan tolv år i rad. Under 2015 nådde han dessutom 6000 segrar och detta gjorde han innan 40 fyllda. Han innehar även rekordet av antal segrar under ett år – hela 501 segrar.
Färjestadstravet lever förvisso mycket på sitt goda rykte och välkända namn, men samtidigt är det viktigt att kunna sträva mot nya mål och ständigt vidareutveckla verksamheten för att vara fortsatt konkurrenskraftig.

Spännande 2016
För såväl nya som gamla travfantaster finns det mycket intressant att se fram emot under året på Färjestadstravet. Bland de 40 tävlingsdagarna för 2016 finns höjdpunkter som tre V75-dagar, Långfredagstravet med Prins Carl Philips jubileumslopp, Unionstravet i oktober där de bästa kallblodshästarna från Sverige och Norge gör upp samt en V75-omgång 10 december.
Vart tredje år står dessutom Färjestadstravet som arrangör för E3-finaler under högsommaren, nu senast 2015. Vid dessa stordagar riktas hela Sveriges travblickar på vår tävlingsoval i Karlstad, även Norges då Unionstravet står för dörren. Då bjuds det på stor sport och aktiviteter för hela familjen, Långfredagstravet i fjol lockade en bit över 7000 åskådare.
På Färjestadstravet vill man emellertid hålla en hög profil även mellan tävlingsdagarna och det anordnas mycket kringaktiviteter, företagsevent och temakvällar i anslutning till banan. En populär aktivitet är Travturen som bokas i grupp. Under aktiviteten får deltagarna ta del av grundläggande travkunskap och får även möjlighet att träffa proffskuskar och tränare. Kvällen avrundas med god mat och dryck samt travunderhållning från första parkett.

Vill locka fler
Färjestadstravet är sedan länge en viktig attraktionskraft för Karlstad och Värmland. Precis som alla andra sporter måste travet engagera och underhålla för att locka besökare. Kopplat till det finns även krav på en hög servicenivå och här ser Färjestadstravets marknadschef Greger Artursson stora möjligheter att paketera riktigt bra upplevelser framöver.
– För oss handlar det mycket om att locka fler besökare och gärna inom nya målgrupper till travet. Om fler kan upptäcka travsporten generellt så finns det väldigt mycket att utveckla för att ge publiken ett mervärde på plats.
Trav är enligt Greger en rafflande sport som helst ska upplevas live. Det är först när man på nära håll få se hästar och kuskar i fullt tävlingsmundering – det är först då man får en uppfattning vilka krafter en häst besitter och med vilka små marginaler kuskarna manövrerar dessa djur. Ett imponerande samspel!
– Det blir en påtaglig känsla med spänning och förväntan. För nyinvigda blir det en unik upplevelse som inte liknar något annat och det är framförallt det vi vill förmedla bland nya målgrupper, avslutar Greger Artursson med.