Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Finansiering, digitalisering och myndighetskontakter vanliga frågor bland företag

Den som söker skapa högre livskvalitet gör klokt i att ta en extra titt på vad Arvidsjaur kan erbjuda. Detsamma gäller företag som vill expandera med tillgång till energi, god infrastruktur och hållbar teknik.

Arvidsjaur har många dolda värden som bara väntar på att upptäckas.
Kommunen ligger bra till med en välutbyggd infrastruktur som möjliggör tillväxt. Arvidsjaur har till exempel en egen flygplats lokaliserad bara en mil utanför samhället. Härifrån går direktflyg till Stockholm med jetplan vilket innebär att du kan ta dig mellan Arvidsjaur – Stockholm på bara en timme.
Vintersäsongen flyger även arrangörer direktcharter från Tyskland till Arvidsjaur. Tyska destinationer är i dagsläget Hahn, Stuttgart, Köln Hannover och München. Antal avgångar är cirka 3-6 avgångar per vecka, per riktning och destination. Dessa fem städer är stora tyska biltillverkarstäder som har en omfattande testverksamhet av sina bilar och system för bilar.
Destinationsstrateg Peter Manner understryker att ”lätt ta sig till och från en plats till en annan är en förutsättning för att logistikintensiva verksamheter ska se Arvidsjaur som en bra plats att etablera sig på”. Något som är väldigt viktigt, inte minst för besöksnäringens fortsatta utveckling.

Finansiering, digitalisering och myndighetslots
Anne Enoksson är nytillträdd näringslivsstrateg i Arvidsjaurs kommun. Det har varit fulltecknade dagar sedan hon började på sin nya arbetsplats i september 2019.
– Arvidsjaur har ett expansivt näringsliv och det är många företag som vill växla upp. Det kan vi hjälpa till med från näringslivsenheten. Under mina första månader som näringslivsstrateg har jag fått kontakt med väldigt många företag, som efterfrågar hjälp inom allt ifrån frågor som rör finansiering och företagsstöd till kompetensförsörjning, berättar Anne.
Arvidsjaurs kommun har också ett samarbete med Nyföretagarcentrum, som bland annat erbjuder kostnadsfri rådgivning till den som bär på en idé och vill kommersialisera den i ett eget företag.
Anne berättar också om en satsning som näringslivsenheten jobbar med just nu:
– Vi kommer att genomföra ett utbildningsprogram under 2020 med fokus på möjligheter med ökad digitalisering. Det kommer att erbjudas tre moduler: Produktion och drift av hemsida, marknadsföring via sociala medier, samt sätt upp och driv din egen webbhandel. Företagen väljer vilken eller vilka moduler de är intresserade av, beroende på hur deras behov ser ut.
Anne Enoksson ser fram emot att få hjälpa fler företag komma vidare i sin digitalisering. Arbetet fortsätter även med att tydliggöra vad näringslivsenheten kan hjälpa till med när det gäller rådgivning, myndighetslots och finansieringslösningar.