Lör 23 sep / År 41 / Nr 3 2023

First Hotel Billingehus – små möten och stora events

First Hotel Billingehus i Skövde är vackert beläget på toppen av Billingen med en vidunderlig panoramautsikt över staden Skövde.
Tillsammans med de magnifika omgivningarna erbjuder hotellet ett brett utbud när det gäller spa, träning, aktiviteter och konferensmöjligheter.

Billingehus byggdes i slutet av 1960-talet av Sveriges första oljebaron, Arne Sandberg, som också startade oljebolaget Uno-X. Tanken hos Arne och hans fru Maja var att skapa ett område för att hitta en balans mellan arbete, hälsa och motion. Han byggde Billingehus där man skulle kunna göra läkarbesök, äta gott, bo bra och motionera, ja, där fanns till och med en kyrka.
– Billingehus var en helt unik anläggning när det öppnades 1970 och där balansen i livet var lika aktuellt 1970 som det är idag. Detta är något som vi återvänder till i vår satsning framåt, att hitta balans i livet och då kunna kombinera mat, vila och träning i de flesta tänkbara former med möten och konferenser, säger Johan Hedihn, hotelldirektör på First Hotel Billingehus.

En mötesplats
Billingehus är idag en mötesplats för konferenser och kongresser, där man kan kombinera mötet med kreativitet. I direkt anslutning till hotellet finns en uppsjö av fritidsaktiviteter, allt från en slalombacke precis nedanför hotellet till skidspår där den längsta är 1,7 mil. Området är också ett certifierat Vasaloppscenter för alla tre disciplinerna, d.v.s. längdskidor, löpning och mountainbike.
Hotellets utomhusbad, 12-håls äventyrsgolfbana och konferenskapacitet på totalt 2200 personer gör det möjligt att arrangera både små möten och stora events här, samtidigt som hotellet är ett perfekt semestermål för familjer. I hotellet finns även uthyrning av skid- och vinterutrustning.
Hotellet har 25 konferensrum. Den största avdelningen, Blå Hallen, kan ta upp till 1300 sittande, Bergasalen 250 och Lilla Teatern drygt 120 personer. Hotellet har 241 rum i varierande storlekar och kan ta emot totalt 550 boende.
För dem som föredrar vandrarhemsboende finns Alphyddan med plats för uppåt 50 boende. Vandrarhemmet har samma vidunderliga utsikt som hotellet.
– Från Billingehus och vandrarhemmet kan man se ända bort till Östergötland. Utsikten sträcker sig 35-40 kilometer, berättar Johan Hedihn.

Förmånliga paket
Under hösten och vintern erbjuds förmånliga paket för hela familjen. Gästerna kan ta del av äventyrsbad i Arena Skövde, som har blivit utsedd till Sveriges bästa äventyrsbad två år rad, kombinerat med boende på hotellet.
Naturligtvis erbjuds också spa- och träningspaket i hotellets egna spa-avdelning och ett nyöppnat gym med panoramautsikt.
I december vankas ett julbord med en Beatles-show med anledning av att det är 50 år sedan popgruppen släppte sin första skiva och lika många år sedan de turnerade i Sverige.
Skövde och Billingehus har ett mycket bra geografiskt läge vid västra stambanan, en timmes resväg från Göteborg och Jönköping och två timmar från Stockholm.