Fre 3 dec / År 39 / Nr 4 2021

FLA – en tongivande aktör i sin bransch

FLA är ett av Sveriges ledande företag inom geosyntetbranschen.
Sedan 1974 har man varit en tongivande leverantör av produkter till väg- och anläggningsbranschen.

På 1970-talet tillverkade FLA vattentäta betongrör, men ändrade inriktning och blev med tiden istället det första geosyntetföretaget i Sverige. Fram till 2006 drevs företaget av två man och omsatte 15 miljoner kronor per år.
Det var då Markus Sjöholm och tre kollegor gick in och köpte företaget som fick namnet FLA Geoprodukter AB.
– Vi kom fyra killar utifrån som ville hitta nya marknader och bredda sortimentet. Omsättningen har ökat kraftigt sedan dess och 2015 omsatte vi 140 miljoner kronor, berättar Markus Sjöholm som är vd för företaget.
2015 sålde FLA sin VA-verksamhet till Viacon och idag har företaget gått tillbaka till sina rötter och koncentrerar sig helt och hållet på kärnverksamheten geosynteter, rörbroar och vägtrummor.

Brett sortiment
FLA började sälja fiberduk redan 1978 och är idag en av Sveriges största leverantörer och kanske den med bredast sortiment inom geosyntetsidan. FLA levererar produkter vid ett stort antal varierande användningsområden som separation, filtrering, dränering, armering, tätskikt och skydd.
Geomembran är ett samlingsnamn för syntetiska tätskikt, antingen direkt tillverkade av ett tätt material, till exempel plast eller gummi, eller någon typ av tätt material som bentonitlera, som binds till ett tunt tätt skikt i en eller flera geotextiler.
– Sluttäckning av deponier är ett av våra största arbetsområden och vi levererar det kunderna vill ha oavsett material. Vi hjälper också till med projekteringar och beräkningar om kunden vill ha det, säger Markus Sjöholm.

Levereras snabbt
Huvudkontoret finns i Gävle och det finns även försäljningskontor i Luleå, Rimbo och Lidköping. Materialet levereras snabbt över hela landet av lokala och nationella samarbetspartners, eller hämtas av kunden. FLA har egna certifierade geomembraninstallatörer som utför tätskiktsjobb över hela landet med alla typer av tätskiktsmaterial.
– Vi erbjuder våra kunder den bästa och nyaste teknologin, som exempel kan tas Atleverken i Örebro, som behövde en ny lakvattendamm för att behandla lakvattnet från sin deponi. FLA föreslog då att använda ett membran med vitt signallager för första gången i Sverige utan tilläggskostnader för kunden, säger Markus Sjöholm och fortsätter:
– Ett annat arbetsområde är att bygga rörbroar under vägar och vi jobbar också en hel del mot gruvindustrin. Vi har haft flera bra år sedan dess och tror på ett minst lika bra 2017.