Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Fler och fler väljer att hyra

Fler och fler företag väljer att hyra maskiner och annan utrustning framför att äga. Det märks inte minst hos Hyreslandslaget i Gävle där efterfrågan stadigt växer.

Hyreslandslaget startade 2011 och depåer på 20 orter i Sverige från Kiruna till Borås. Depån i Gävle öppnade 2014 och under de två och ett halvt man varit igång har verksamheten vuxit snabbt.
– Vi märker mer och mer att företagen föredrar att hyra istället för att själva köpa och det kan gälla allt från att hyra en dag upp till ett eller flera år. Fördelarna med att hyra är att man slipper underhåll och att man kan ha de för uppgiften bäst anpassade maskinerna, säger Anders Fahlstedt som är depåchef i Gävle.

Stor maskinpark
Hyreslandslaget i Gävle kan erbjuda sina kunder allt från mindre byggmaskiner upp till liftar, grävare och byggbodar.
– Vi har en stor maskinpark och är det något vi inte har så kan vi självklart ordna det.
Service och problemlösning är A och O för företaget. Av de fem som arbetar på Gävledepån idag har alla lång branscherfarenhet och breda nätverk. Det gör att man kan fungera som rådgivare och hjälpa kunderna att hitta den utrustning de bäst behöver.
– Vi vill hitta helhetslösningar åt våra kunder och gärna vara med under hela processen. Om vi får komma in tidigt så kan vi se vilka behov som finns i just detta projekt och därmed också komma med en bra lösning.

Kunderna känner sig trygga
– Vi är främst nischade mot företag och då i stor utsträckning bygg- och anläggningsföretag samt inom industrin, men givetvis kan man även som privatperson vända sig till oss.
Depån i Gävle har vuxit sedan starten och fortsätter att växa.
– Det har gått snabbare än vi räknade med under våra första år. Det märks att hyrmaskinmarknaden växer. Att vi som jobbar här har stor erfarenhet gör att kunderna känner sig trygga och litar på att vi kan lösa deras problem, säger Anders Fahlstedt.