Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Fler reseanledningar för Kristinehamn

Kristinehamn satsar på att skapa fler reseanledningar och ny statistik från kommunen visar att engagemanget lönar sig. Kristinehamn har redan från början bra förutsättningar för att skapa nyfikenhet och intresse med tanke på det fördelaktiga läget vid Vänern. Att platsen dessutom kantas av en spännande historia spär på möjligheterna att paketera riktigt bra upplevelser.

Kristinehamn är en liten men mytomspunnen och omtalad kommun. Under ungefär 200 år var orten världens mittpunkt – i alla fall när man talar om järn. Världsmarknadspriset för järn avgjordes nämligen i Kristinehamn under större delen av 1600 och 1700-talen då orten var en omlastnings- och utskeppningspunkt för svensk järnmalm. Landsvägen som järnet transporterades på har döpts till Järnleden och utgör idag en viktig turistattraktion för hela Värmland.
– Järnleden är utvald till en av Sveriges bästa vandringsleder av Allt om resor och att leden dessutom bjuder på så mycket kultur och historia gör den till en betydande reseanledning både för Kristinehamn och Värmland. Att vandra utmed Järnleden är som en kunskapsresa och här ser vi från kommunens sida en stor utvecklingspotential framöver, säger Mats Öhman, tidigare turistchef i Kristinehamn.

Lever på gott rykte
Kristinehamns historia kan även upplevas från Vänern. Med båten bojorten Christine af Bro kan äventyrslystna resenärer få uppleva en pirattur i den rätta miljön. Kristinehamn har en fin gästhamn. Kommunen har investerat betydande resurser i att utveckla gästhamnen som idag är modern och står för en mycket hög servicegrad.
– I många utvärderingar ser vi att Kristinehamn hamnar högt gällande service. Vi har bland annat fått utmärkelsen Sveriges husbilsvänligaste kommun 2015 av Husbilsklubben. Våra entreprenörer är medvetna om att det är viktigt att leva på ett gott rykte och det märks på många sätt, berättar Mats Öhman.

Idrottsturism stor del av framtiden
Kristinehamn var också tidig i Sverige att arbeta med idrottsturism. Genom att stimulera lokala idrottsföreningar till att anordna olika evenemang kan fler gästnätter genereras tack vare ett ökat flöde av människor som rör sig i regionen.
Kristinehamns Arena är en uppskattad tillflyktsort för idrottsklubbar från större städer. Här finns bland annat senaste generationens konstgräs. Många träningsläger anordnas i Kristinehamn tack vare arenans kapacitet, kvalitet och entreprenörers engagemang.
– Vi ser att idrottsevenemang helt klart utgör en av framtidsfaktorerna för Kristinehamn. Vi arbetar aktivt för att skapa reseanledningar och idrotten spelar en viktig roll i det. Dessutom finns fortfarande mycket som kan utvecklas i Kristinehamn med tanke på all kultur och historia som finns i bagaget, konstaterar Mats Öhman som avslutning.