Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Flygplatsen gör att Karlstad kommer närmare världen

Karlstad Airport flyger cirka 100. 000 resenärer om året.
Just nu finns elva destinationer och fler är att vänta.
– Vi blir mer och mer globala och ett av våra mål är att Karlstad och Värmland ska komma närmare världen, säger Carl Hallgren, marknadsansvarig vid Karlstad Airport.

Det var 1997 som Karlstad Airport byggdes vid Våldalen, cirka 10 kilometer nordväst om stadens centrum. Den tidigare flygplatsen hade då spelat ut sin roll och det var dags för en ny modernare flygplats med sikte på framtiden.
Karlstad Airport har både reguljärflyg, charter och så kallat lågprisflyg, och flyger totalt till elva olika destinationer: Stockholm/Arlanda, Visby, Jönköping, Frankfurt, Las Palmas, Chania, Split, Palma, Rhodos, Larnaca och Alicante.

Frankfurt populärt
Två turer till Frankfurt om dagen på vardagar, och en gång om dagen på helger, är en linje som sticker ut lite extra. Tack vare ett så kallat ”codeshare”-avtal med Lufthansa/BMI Regional kan en flygbiljett som köps i Karlstad leda resenären vidare via Frankfurt till 400 andra destinationer runt om i världen. Detta utan att behöva checka in mer en gång.
I framtiden vill Karlstad Airport växa på flera sätt. Ett sätt är att flyga med större plan än de Embraer 145 med 49 platser som nu trafikerar linjen till Frankfurt. Nästa steg är ett plan med drygt 70 platser och det behövs med tanke på att efterfrågan är stor på de här biljetterna.
– Vi har stora företag i Värmland som till exempel Valmet och Billerud Korsnäs. Dessutom växer besöksnäringen stadigt. Därför är det ett hårt tryck på den här linjen och vår målsättning är att det ska vara enkelt att ta sig hit både för affärsresenärer och turister, säger Carl Hallgren.

Miljövänligt bränsle
Karlstad Airport är med och driver ett projekt för miljövänligt flygbränsle (Fly Green Fund). Biobränslet hjälper till att minska koldioxidutsläppet med 80 procent per liter jämfört med vanligt flygbränsle. Karlstad var den första flygplatsen i världen med en stationär tankanläggning för bioflygbränsle och då, i maj 2014, gjordes också den första reguljära flygningen i Sverige med den här typen av bränsle.
– FGF är fond som byggs upp med hjälp av privatpersoner och företag för att överbrygga prisskillnaden mellan bioflygbränsle och fossilt bränsle, säger Carl Hallgren

Flyger sjuktransporter
Karlstad Airport har även bas med en ambulanshelikopter där man flyger sjuktransporter för SLA:s räkning. SLA är ett av landstingen helägt kommunförbund inom Västra Götaland, Värmland, Uppsala och Dalarnas län som svarar för driften av fullt utrustade ambulanshelikoptrar.
På flygplatsen i Karlstad har även Sportflygklubben och Segelflygklubben verksamhet.