Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Flygplatsen som växte mest i Sverige 2013

Under 2013 var Kristianstad Österlen Airport den flygplatsen i landet som ökade mest i antalet passagerare.
Flygplatsen har också bytt namn till Kristianstad Österlen Airport för att sätta Everöds flygplats på kartan i Österlen.
– Vi vill vara hela områdets flygplats och på ett tydligare sätt visa vilket område vi servar, säger flygplatsens vd Jonas Haak.

– Vi har tre turer dagligen till Stockholm och under hösten 2013 hade vi även sju charterturer till Turkiet. Turistresorna till Turkiet har gått väldigt bra och därför har vi ökat antalet avgångar från sju till 20 under 2014, berättar Jonas Haak.
Kristianstad Österlen Airport ägs till 91% av Kristianstad kommun, 5% av Hässleholms kommun, 2% av Östra Göinge kommun och 2% av Bromölla kommun. Ägarnas målsättning är att bolaget skall eftersträva att i takt med marknadens krav tillhandahålla ett optimalt utbud av flygresealternativ till konkurrenskraftiga priser med inrikestrafik på Stockholm som bas.

Passagerarna i fokus
Inför namnbytet sommaren 2013 gjordes en rejäl uppfräschning av flygplatsen för att vara mer up to date och kunna ta emot en ökad passagerartillströmning.
– Vi kan i stor utsträckning spinna på vinsten av att vara en liten flygplats. Vi kan behandla varje enskild passagerare på ett sätt som de större flygplatserna inte kan göra, säger Jonas Haak och fortsätter:
– Vårt motto är att hela tiden sätta passagerarna i fokus. Vi är till exempel den enda flygplatsen i landet som har fri parkering. Dessutom kan passagerarna lämna sin bil för att få den tvättad när de reser, leverera kläder till kemtvätt, beställa blommor eller ankomstkaffe med smör, bröd eller ost som finns tillgängligt vid ankomsten.
Att passagerarna är mycket nöjda med flygplatsens höga service bevisades i somras då en av avgångarna till Turkiet blev försenad sex-sju timmar.
– Vi behandlade passagerarna på ett sätt som gjorde att de efteråt skrev insändare till den lokala pressen här i Skåne och berömde oss för vår höga service. Normalt är det ju tvärtom att passagerare är förbannade efter en försening.

Lättillgängligt läge
Kristianstad Österlen Airport har ett strategiskt läge i östra Skåne. Inte mindre än 230.000 invånare har flygplatsen som sin närmaste flygplats.
Läget är bra och lättillgängligt nära E22:an. Alldeles utanför flygplatsen har Skåneexpressen en hållplats och dessutom finns det möjlighet att boka flygbuss från centrum till flygplatsen tre timmar före avgång.
– Tillsammans med besöksnäringen här i området satsar vi på att få in fler turister i östra Skåne. Hela området, västra Blekinge och östra Skåne, har oerhört många värden att erbjuda och vi tar gärna en naturlig roll på flygplatsen att vara navet i den här satsningen mot besöksnäringen, säger Jonas Haak avslutningsvis.