Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Folkbildning över gränserna på Litorina

Litorina folkhögskola i Karlskrona är en skola för alla – oavsett ålder, bakgrund och etnicitet. Kursdeltagarna är mellan 18 och 82 år.
– Grundidealen är desamma som när vi startade. Alla ska få plats och är lika mycket värda, säger rektorn Agrita Martinsone.

Litorina folkhögskola ligger vackert i Gullberna Park i Karlskrona – bara ett stenkast från Östersjön och den blekingska skärgården. Därför är det kanske inte så konstigt att skolans profil handlar om att lära känna Östersjöländernas kultur, språk, historia och samhällsskick. I flera av utbildningarna ingår en veckas studieresa till något av grannländerna kring Östersjön.
– Östersjötemat är påtagligt på vår skola som är en mötesplats för människor med olika kunskapsnivåer och där vi försöker skapa en miljö med både klassundervisning, studiebesök, möten med politiker, resor och liknande, säger Agrita Martinsone.

Folkbildning
Skolans huvudsyfte är folkbildning av olika slag. Som kursdeltagare på skolan kan du studera för att nå högskolebehörighet eller avsluta din grundskoleutbildning, men du kan också gå fristående kurser i till exempel möbelsnickeri, konst, språk och båtbyggeri.
– Vi erbjuder även uppdragsutbildning till företag och organisationer. Dessutom har skolan lång erfarenhet av projekt av att driva internationella utbildningar, säger Agrita Martinsone.

Bredd i utbudet
Litorina har funnits sedan 1993 och har växt sakta men säkert under åren. Idag finns 25 anställda och uppemot 500 kursdeltagare mellan 18 och 82 år.
Skolan har för tillfället 25 olika kurser att välja mellan vilket visar på en stor bredd i utbudet.
– Vi gör hela tiden en omvärldsanalys eftersom vi inte kan stå stilla utan drivs framåt i förändringsarbetet precis som vilket företag som helst. Men vi får självklart inte glömma våra ursprungliga ideal och våra värdegrunder, säger Agrita Martinsone.