Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

För alla som är nyfikna på Kalmarsundsregionen

I Kalmarsundsregionen samverkar kommunerna Kalmar, Mönsterås, Nybro, Oskarshamn och Torsås. I samverkan blir arbetet med att locka fler att bosätta sig i regionen mer kraftfullt.

De fem kommunerna i Kalmarsundsregionen har en lång tradition av att samverka, bland annat med en gemensam arbetsmarknadsregion. Det är lätt att pendla genom regionen och det är inga avstånd att tala om. Närheten stärker de fem kommunerna och regionen som helhet.
– Kalmar län är redan attraktivt för besökare, vi är faktiskt den region som hamnar i topp i antalet gästnätter efter Sveriges tre största städer. Vi har startat samarbetet inom Kalmarsundsregionen för att även bli en attraktiv plats att bosätta sig på, säger Monica Björkegren Ohlson, projektledare för Kalmarsundsregionen.

”Här har du tid att leva”
Tiderna förändras och idag flyttar människor inte främst på grund av arbete. Idag är det vanligare att man väljer vart man vill bo baserat på platsens utbud av aktiviteter, bostäder, skolor och annan service. Jobb kommer i andra hand, det löser man högst sannolikt när man väl flyttat, och många kan även välja att jobba hemifrån tack vare teknikens utveckling.
– En attraktiv region är en plats där det är lätt att lägga livspusslet, och där det finns stora möjligheter att skapa en aktiv fritid. Platser som kan bidra till en hög livskvalitet är de som vinner i längden. Vårt budskap för Kalmarsundsregionen är därför ”Här har du tid att leva”. Det är snabbt och enkelt att ta sig från en plats till en annan, det är lätt att få kontakt med kommunen och få hjälp när det behövs. Vi ger ökad frihet att leva som man vill, menar Monica Björkegren Ohlson.

Resurs för regionen – och för alla som vill flytta hit
Samtliga fem kommuner i Kalmarsundsregionen kan erbjuda fantastiska livsmiljöer med närhet till hav, skog och naturupplevelser. Dessutom finns det bevarade kulturhistoriska miljöer att upptäcka, liksom ett rikt föreningsliv med en valfrihet som knappast lämnar någon besviken. Och som grädde på moset – det finns attraktiva bostäder till en rimlig kostnad.

– Vårt mål är att göra det enklare för den som vill bosätta sig i Kalmarsundsregionen. Vi erbjuder en enkel kontaktväg in och arbetar för att underlätta i alla moment relaterade till flytten, som till exempel att hitta bostad eller jobb. Vi är en resurs för Kalmarsundsregionen – och för alla som är nyfikna på vad vår region har att erbjuda, poängterar Monica Björkegren Ohlson.

– Funderar någon på att flytta hit är bästa tipset att besöka kalmarsundsregionen.com där några invånare berättar varför de valde Kalmarsundsregionen. Där finns även kontaktuppgifter till oss som kan hjälpa till att underlätta flytten till Kalmarsundsregionen, säger Johan Sjöstrand, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn.