Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

För ett livskraftigt företagande i Varberg

Potential.vbg är det officiella varumärket för Varbergs företagsinkubator som är öppen för alla branscher. Stiftelsen Potential.vbg äger Företagsinkubatorn i Varberg AB, och ägarformen ger ett långsiktigt perspektiv med möjligheter att investera i rätt saker över tid. Att bistå innovatörer och entreprenörer och därmed skapa ett livskraftigt företagande i Varberg är huvudambitionen.

– Vårt mål är att fånga och utveckla bra idéer och de kan finnas lite överallt. Det kan finnas många nya idéer gömda inom befintliga företag, och därför är vi även till för företag som redan finns i Varberg. Vi kan hjälpa dessa företag att realisera en helt ny idé, skapa en ny produkt eller till och med knoppa av ett dotterbolag, berättar Linda Björk, inkubatorchef på Potential.vbg.
Nyföretagande är naturligtvis också viktigt för Potential.vbg och för att utveckla Varberg som företagarkommun. Den gemensamma nämnaren för alla projekt är att det handlar om affärsidéer med värdepotential. Det ska finnas ett behov på marknaden – men detta behov behöver inte vara kommunicerat. Vissa produkter och tjänster behövs innan marknaden ens insett det.

Utökat erbjudande
Potential.vbg utvecklas tillsammans med Varbergs och Hallands innovatörer, entreprenörer och företag.
Under 2019 påbörjades ett arbete för att göra inkubatorn mer synlig som fysisk plats, ett nav för tillväxt med en plattform för nätverkande och samverkan. Från och med januari 2020 kan nystartade företag hyra in sig i delat kontorsutrymme på Potential.vbg, och därmed sänka sina kostnader och på köpet ta del av en kreativ miljö.
Utöver delade kontor erbjuds även ett par platser i ett öppet kontorslandskap, som företag kan testa kostnadsfritt under tre månader. Tanken är att öka möjligheterna för samverkan mellan olika företag och boosta ett ökat flöde av idéer genom det öppna landskapet.
Under 2019 utvecklades Potential.vbg:s erbjudande med ett antal strategiska samarbetspartners inom nio olika branscher. Det innebär att inkubatorföretagen och hyresgästerna kan ta del av tjänster inom allt från juridik till affärsutveckling via Potential.vbg.

Alla dörrar öppna för samverkan
För att hjälpa företag med bra idéer att nå nästa nivå anordnades eventet Next Level i januari i år. Under Next Level kunde entreprenörer träffa representanter såsom verkställande direktörer och styrelsemedlemmar i större bolag, som kunde tänka sig att bistå med konsulthjälp för vidare utveckling av nystartade verksamheter, bolag i generationsskifte eller nya uppfinningar som ännu inte nått företagarvärlden.
– Med rätt matchning är vi övertygande om att den här typen av företag och innovatörer kan nå nästa nivå i utvecklingen. Allt handlar om kontakter och att utveckla rätt saker tillsammans med rätt samarbetspartners, säger Linda Björk.
Next Level anordnades tillsammans med Almi Halland vilket gav ett bredare perspektiv med möjligheter även utanför Varberg. När det gäller samverkan håller man på Potential.vbg alla dörrar öppna.