Sön 3 dec / År 41 / Nr 5 2023

Formplast – ett familjeföretag i framkant

Spetskompetens och lång erfarenhet är faktorer bakom framgångarna för Formplast i Broby. Tidigare i år vann företaget pris för sin takfönsterkupol i konkurrens med internationella tillverkare.

I drygt 60 år har Formplast varit verksamma och det startade som utveckling av ett plastgrossistföretag där man letade efter metoder att bearbeta plasten. Idag jobbar företaget med två olika tekniker – vakuumformning och tryckformning.
Det finns en stor bredd i produkter som företaget utvecklat och tillverkat under åren. Här ryms allt från huvar till det klassiska flygplanet Flygande tunnan, Ikeaprodukter, designprodukter och detaljer till fordonsindustrin.
– Vi har en bred maskinpark som hanterar olika storlekar. Vi jobbar en hel del med större plastdetaljer och vänder oss idag mycket till fordonsindustrin och då handlar det om bussar och lastbilar, säger Bo Andrén som är ordförande och ägare.

Precision och kunnande
Formplast är ett familjeägt företag med cirka 40 anställda och de produkter man producerar kräver stor precision, noggrannhet och kunnande.
– Vakuumformning är ingen stor nisch inom plastbranschen men i och med att kraven på precision i tillverkningen ökar så är den under tillväxt. Vi gör dessutom mer än att forma plasten, vi limmar och monterar också produkterna. Det gör att vi ligger bra till på marknaden och ser ljust på framtiden.
Ett kvitto på att företaget håller hög kvalitet fick man senast genom förstapriset på mässan Society of Plastic Enginers – European Thermoforming Division. Det var första gången Formplast ställde upp i tävlingen och man vann för sin kupol till takfönster med motiveringen: “Utmärkt klarhet med hjälp av ett relativt komplext skivmaterial, som kräver en hel del förberedelser. God industriell tillämpning och högriskprodukt.”
– Detta är en optiskt avancerad produkt som kräver stor precision i formningen. För oss är priset ett kvitto på att vi är på rätt väg och att vi har expertis inom området. Det betyder självklart också mycket för kunden och är god PR för företaget.

Nya kunder
Den kunniga personalen varav många har jobbat länge inom företaget är en viktig del av framgångarna till framgångarna för Formplast.
– De är väldigt dedikerade och mycket kunniga. Vi producerar högkvalitativa precisionskrävande produkter och vi har i stort sett obefintligt med reklamationer från våra kunder. Det är helt och hållet personalens förtjänst, säger Ebba Geijer Andrén, styrelseledamot, fd VD och tredje generationen i företaget Formplast.
Det här har bidragit till att Formplast fått in nya kunder som tidigare valt att lägga sin produktion utomlands.
– De har valt Formplast på grund av vår spetskompetens, kvalitet, kontroll och vårt hållbarhetstänkande.