Mån 6 dec / År 39 / Nr 4 2021

Förstahandsvalet för komplexa tunnelinredningar

Besvärliga miljöer tycks inte vara något hinder för kabelstegstillverkaren LOLAB Produkter AB. Det mångsidiga företaget har både levererat och monterat flera mils kablage samband med byggnationen av Norra länken och har även medverkat vid kabelinredningen under jord för Fortums nya kraftvärmeverk i Värtan. På hemmaplan samverkar LOLAB med Metsä Board som nu genomför sin största investering genom tiderna.

Metsä Boards satsning är en av de största industriinvesteringarna i regionen någonsin. Att som lokalt bolag få vara en del av den utvecklingen ser LOLABs vd Thomas Lindblom som oerhört positivt för framtiden. Samtidigt medverkar företaget i stora samhälls- och industriprojekt över hela Sverige. Uppdrag har till och med tagit LOLAB utanför landets gränser i samband med återkommande förfrågningar från Norge.

Expanderar utomlands och på hemmaplan
LOLAB är ett av väldigt få företag som kan tillverka och leverera kablage i rostfritt och syrafast material. För komplexa tunneluppdrag är LOLAB ofta ett förstahandsval med få konkurrenter på samma kunskapsnivå i Sverige.
– Vi har lång erfarenhet av att inreda tunnlar med kablage och våra produkter lämpar sig väl för tuffa miljöer. Därför har vi också fått förtroende från Skanska i Norge som beställt över 450 brandklassade ramar till elskåp av oss. Den affären har öppnat nya möjligheter för oss i Norge samtidigt som vi etablerat ett nytt affärsområde med inriktning på brandskydd, berättar Thomas Lindblom.
Expansionen i Norge är en del av tillväxtambitionen, men Lindblom ser även närregionen som en lukrativ marknad.
– Industrin i Örnsköldsvik är tillväxtbenägen och vi ser många potentiella samarbetspartners på hemmaplan. För att vara en attraktiv partner har vi investerat mycket i maskinparken under de senaste åren, bland annat i nya kantpressar och under 2016 kommer vi att lägga ytterligare ett par miljoner kronor på robotsvetsning och profiltillverkning.

Möjligheter över hela landet
LOLAB är en mångsysslare som kan leverera avancerade produkter i rostfritt, syrafast, aluminium och varmförzinkat material. Företaget har en egen CAD-avdelning och driver därmed stora delar av utvecklingsarbetet å kundens vägnar. Utvecklingspotentialen är stor inom flera områden där LOLAB redan visat sina styrkor som pålitlig leverantör.
– De stora infrastrukturella projekt som pågår och planeras över hela landet utgör en stor tillväxtmöjlighet för oss. Vi har bland annat tecknat avtal med Storstockholms lokaltrafik för inredning under jord och ser möjligheter för att utveckla liknande samarbeten på andra orter. Samtidigt kan vi vara en resurs för industrin. I samband med SCAs stora satsning i Östrands massafabrik i Timrå hoppas vi på att få kunna leverera tack vare vår erfarenhet av liknande industriella investeringar, avslöjar Thomas Lindblom.
Lindblom ser möjligheter över hela landet, en annan intressant potentiell utveckling är det nya logistikområdet i Sundsvall som kommer att kräva mycket kablage under jord. Här hoppas LOLAB på att bli en av leverantörerna under 2016.