Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Fortsatt högt lanseringstempo för Geesinknorba

Svensk miljöteknik, holländsk ingenjörskonst och tysk affärsstrategi – dagens Geesinknorba är en spelare att räkna med när det gäller innovativ, modern och effektiv renhållning. Efter en intensiv lanseringsperiod med nio nya produkter ute på marknaden under 2013 fortsätter Geesinknorba i samma tempo och med största fokus på produktutveckling.

Innovationstakten tycks ha trappats upp rejält inom Geesinknorba i samband med att den tyska industrikoncernen Mutares förvärvade hela företagsgruppen för snart tre år sedan. Huvudkontoret finns kvar i Holland, där majoriteten av utvecklingsarbetet bedrivs, men Kalmar har också fått sin del av kakan. Här marknadsanpassas nämligen hela produktsortimentet efter nordiska förhållanden, en uppgift som kräver specialistkompetens utöver det vanliga.
– Den nordiska marknaden ställer helt andra krav på marknadsanpassning efter klimat och terräng, bland annat. Det gör att vi måste anpassa i stort sett hela sortimentet efter de nordiska kundernas behov och önskemål, vilket vi också gör. Vi har dessutom ett mycket omfattande serviceåtagande över hela Norden, förklarar Thomas Thuresson, som ansvarar för den nordiska marknaden.

Nästa generations renhållningsfordon
Idag är det mycket få aktörer som har ett lika heltäckande sortiment av innovativa lösningar för renhållningsfordon som Geesinknorba. Oavsett vilken produkt som efterfrågas så kan Geesinknorba leverera med imponerande precision och helt enligt kundernas krav.
Redan för tio år sedan lanserades den första hybridlösningen med plug-in. När Geesinknorba under 2013 lanserade LI-ON Power fick marknaden ett efterlängtat smakprov av nästa generations renhållningsfordon. Återigen en hybrid – men som till skillnad från sin föregångare dessutom kan laddas under drift. Med LI-ON Power kan dygnets alla timmar nyttjas, och produkten är naturligtvis fortfarande tystgående varpå renhållningsarbetet kan påbörjas tidiga mornar och fortlöpa sena kvällar.
– Med dagens regelverk sker sophämtning inte under natten, något som annars skulle kunna främja framkomligheten i trafiken. Vi har dock en lösning som snabbt kan tas i bruk, om vi i framtiden får fritt fram för renhållningsarbete även under nattens timmar, påpekar Thomas Thuresson.
Geesinknorba har idag flera varianter av flexibla lösningar som efterfrågas allt mer. Qube är en sådan, då den är både mindre och lättare än en konventionell sopbil. Trots sin blygsamma storlek har Qube en hög kapacitet, och den kan med fördel kombineras med andra lösningar för en optimal renhållningslösning i tätbebyggda miljöer. Under 2014 kommer Qube att lanseras som fullhybrid.
Det senaste tillskottet på den nordiska marknaden är GPM IV, enligt Thomas Thuresson en ny generations baklastare som klippt och skuren för optisk sortering, då den säkrar kvaliteten på avfallet som transporters för att bli biobränsle.

Geesinknorba i korthet
Geesinknorba närmar sig nu sitt 150-års jubileum med stormsteg. Dagens Geesinknorba bildades förvisso genom en fusion på 1990-talet, men företaget har i grunden betydligt längre anor med svenska Norba som bildades i Kalmar redan 1870. Holländska Geesink har också en gedigen historia med start 1875.
Idag är Geesinknorba en ledande leverantör av produkter inom avfallshantering. Dessa marknadsförs över hela världen genom egna bolag samt återförsäljare under varumärkena Norba, Geesinknorba, ValuePak, Qube och Kiggen.