Fre 3 dec / År 39 / Nr 4 2021

Fortsatt samarbete ska göra Västerås till Sveriges bästa City

För tre år sedan vann Västerås utmärkelsen Årets stadskärna. När Västerås nu tar nästa steg för Sveriges bästa City sker det utifrån ett dialogprojekt där alla kan påverka den gemensamma målbilden för framtidens innerstad.

Hur ser egentligen framgångsreceptet ut för en attraktiv stad? Det söker Västerås Citysamverkan svar på efter att ha belönats nationellt som Årets stadskärna i Sverige och lyfts fram under Europas största fastighetsmässa i Frankrike – mycket tack vare det aktiva samarbetet för att utveckla bra attraktioner och en välkomnande stadskärna för alla.
När det nu är dags för nästa tur i den ständigt pågående resan med att utveckla ”Sveriges bästa city” börjar Västerås stad från grunden och har startat ett intensivt planeringsarbete för att ytterligare utveckla staden tillsammans med alla som rör sig i den.
– Det första steget är dialogprojektet ”Tyck om din innerstad”, som ska ge en gemensam målbild för framtidens innerstad. Alla som vill kan vara med och tycka till, säger Västerås stads projektledare Anna Jägvald.
Projektet drivs i nära samarbete med Västerås Citysamverkan och med lokala handlare, hotell, upplevelseföretag och fastighetsägare. Projektet ska höja medvetenheten om vad som redan finns i staden och vad som är bra, vilka saker som kan förbättras och vad som behövs för framtiden.
– Genom att bedriva öppen kommunikation kan vi involvera hela samhället i utvecklingen och det är precis vad som krävs för att lyckas. Vi ska göra så att så många som möjligt uppmärksammar vad hela Västerås innerstad har att erbjuda, säger Maria Fors vd Västerås Citysamverkan.
Idag talas det mycket om stadsutveckling och i Sverige går urbaniseringen fort. Genom samarbetet med Bumbee Labs och den nya metoden att mäta flöden kan staden redan nu se vilka platser i staden som är mest besökta. Vilka attraktioner och evenemang som lockar flest människor, hur flödena ändras och när.
– Det handlar om att utveckla en bättre stad för alla, helt enkelt. Vi ser väldigt positivt på att kunna fortsätta använda tekniken för att utveckla Västerås innerstad, kommenterar Västerås stads tekniska direktör Hans Näslund.
Dialogprojektet ”Tyck om din innerstad” ska mynna ut i en gemensam målbild med strategier för hur det fortsatta arbetet med att utveckla Sveriges bästa city ska läggas upp.
– Västerås befinner sig precis i startgroparna inför en mycket spännande utveckling. Det händer mycket runtom i staden med många nybyggnationer och nya aktiviteter. Vi ska även jobba mer med evenemang och marknadsföring av Västerås City som till exempelTjejkväll och vårt gemensamma presentkort, säger Maria Fors.

Aktuella projekt i ”Sveriges bästa city”
– 3B är ett projekt för att bygga ihop city med stations- och hamnområdet. Här bygger bland annat Klövern nytt hotell för Nordic Choice Hotels
– Kokpunkten är Sveriges första actionbad: en unik upplevelse med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket i Västerås. Kokpunkten kommer inom kort bli ännu mer än ett actionbad: i de andra delarna av kraftverket planeras nya The Steam Hotell av ESS Group, ett science center och en mötesplats för energi- och klimatfrågor.
– Västerås stadskärna har blivit Purple Flag-certifierad, bland annat tack vare genomförda aktiviteter och planer för framtiden. Purple flag-certifieringen visar att Västerås också håller god kvalitet på aktiviteter och upplevelser kvällstid.

Västerås Citysamverkan etablerades 1997 av Västerås Cityförening och Fastighetsägarna i City. Tillsammans med Västerås stad är ambitionen att med nytänkande och kreativitet skapa bättre förutsättningar för en levande och attraktiv stadskärna som är till för alla och som bidrar till hela stadens tillväxt. Målet är att tillsammans utveckla staden så att fler väljer att bosätta sig, besöka och arbeta i Västerås.