Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Fotboll ska vara en kraft som utvecklar Trelleborg

Trelleborgs FF är mycket mer än elitfotboll och fotboll är en sport som på ett eller annat sätt berör alla som bor i Trelleborg. Utöver de stora samhällsintäkter som elitfotbollen ger som publikmagnet och uppskattat evenemang med fler besökare till staden, hjälper sporten som helhet till att underlätta integration och att bryta utanförskap.

Fotboll – en sport för alla
Fotboll är en av Sveriges mest uppskattade sporter. Trelleborgs FF ska spegla samhället i stort och beröra människor i alla åldersgrupper med alla typer av bakgrunder och involvera såväl elit- som fritidsspelare. Trelleborgs FF bygger sin framtid från grunden med egna spelare och storsatsar därför på ungdomar från trakten.
– 85 procent av A-truppen från både herr och dam ska vara från Skåne. Vår absoluta målsättning är att lokala talanger ska uppmärksammas tidigt, säger klubbdirektör Mattias Kronvall.
Nästa steg blir därför att gästa skolan och bygga upp en fotbollsskola på grundskolenivå.
– Det är oerhört viktigt att vi kan etablera en fotbollsskola för alla, och börja på en lägre åldersnivå för att ta vara på intresset så tidigt som möjligt, kommenterar Mattias Kronvall.

Kraft i samhället
Fotboll är en sport som i stort sett passar alla och som kan utövas med relativt små kapital. I Trelleborg finns dessutom flera insatser som öppnar sporten för fler målgrupper.
– Vi arbetar mycket med att skapa både gemenskap inom befintlig verksamhet och nya kontakter. Vår roll som förening är att bygga förtroende hos alla kommunens invånare, och vi har även en viktig roll för att bidra till integrationen i Trelleborg, menar Mattias Kronvall.
Genom TFF – en kraft i samhället genomför Trelleborgs FF flera insatser i kommunen varje år. Bland annat genomförs förebyggande föreläsningar på temat Nolltolerans mot kränkande behandling i kommunens årskurs 4.
–Vi ska vara en kraft i samhället med en aktiv roll i skolan, vi ska vara synliga och tillgängliga för våra ungdomar, säger Mattias Kronvall.