Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Framgång föds i mötet mellan kultur och näringsliv

Efter fjolårets stora framgång med Rytmen i blodet, utsedd till bästa produktion för barn och unga i Europa, fortsätter Smålands Musik & Teater att satsa på högkvalitativa kulturevenemang för alla. Det är för övrigt något som ligger i linje med det uttalade uppdraget från Region Jönköpings län, där man tillsammans ska verka för ett bra liv i en attraktiv region.

För Smålands Musik & Teater får uppdraget en djupare innebörd då man tack vare verksamhetens natur har en unik möjlighet att påverka, glädja och inspirera. Det, om något, är att göra verklig skillnad i människors liv. För att kunna nå ut till ännu fler och ytterligare bidra till att stärka regionens attraktivitet söker Smålands Musik & Teater utöka samarbetet med näringslivet i regionen.

Plats för fler samarbeten
Varje år genomför Smålands Musik & Teater långt över 1000 kulturevenemang, varav cirka hälften är riktade till barn och ungdomar. Utöver det anordnas bortåt 400 konferenser i Kulturhuset Spira, som även används för olika projekt tillsammans med både skola och näringsliv. Det finns enligt Mikael Lundberg, marknads- och kommunikationschef, plats för fler aktiviteter:
– Projektet Artist in Residence är ett exempel på ett spännande samarbete som vi haft med fyra företag i regionen under tre års tid. Genom det samarbetet har vi kunnat erbjuda alla att uppleva en pianist på världsnivå och därigenom stärkt regionens attraktivitet. Företagen i samarbetet har kunnat erbjuda sina kunder och anställda andra upplevelser än vad traditionell sponsring ger. Det finns mycket mer vi kan samarbeta kring och vi har framförallt flera spännande projekt på gång som kan gagna näringslivet och besöksnäringen.

Ett rikare kulturliv för alla
Mikael Lundberg är noga med att poängtera att samarbete grundat enbart på exponering inte är det viktigaste vare sig för Smålands Musik & Teater eller för partners inom näringslivet.
– Exponering i sig kan vara värdefullt, men ett samarbete med oss kan verkligen göra alla till vinnare; företagen, invånarna och regionen som helhet. Flera av de organisationer vi för diskussioner med ser samarbetet som ett viktigt led i sitt viktiga arbete med CSR, samhällsengagemang och samhällsansvar.
– Att aktivt bidra till samhällets utveckling är i sig ett värdefullt försäljningsargument, inflikar Jörgen Asklid, försäljningschef på Smålands Musik & Teater.
Jörgen och Mikael är överens om att det finns flera fördelar för näringslivet när det gäller samverkan.
– Vår samarbetsfilosofi bygger på att utgå från företagets behov och mål. Utifrån det sätter vi ihop ett skräddarsytt upplägg som kan till exempel kan innehålla biljetter till evenemang, julshow och julbord, presentkort till VIP-kunder och kanske bolagsstämma eller något annat event i Spira. Ett samarbete med oss kan också vara en del av företagens friskvård eftersom kulturen på många sätt är hälsofrämjande. Utöver det finns de flera olika projekt vi genomför eller varför inte vara en del den stora satsning vi gör på musikaler nu. Först ut i den satsningen är broadwayklassikern Spelman på taket, med välkände Anders Ekborg i huvudrollen, som har premiär våren 2016 i Spira, säger Jörgen Asklid.

Engagemang ger framgång
Smålands Musik & Teater har nyligen rekryterat Staffan Aspegren, en av Nordens ledande scenkonstnärer, som konstnärlig chef för teaterverksamheten.
– På Smålands Musik & Teater kommer det att hända mycket framöver. Tveka inte att ta kontakt med oss. Jag är helt övertygad om att vi kan hitta spännande och givande samarbetsmöjligheter, säger Mikael som avslutning.