Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Framgångssaga utan slut

Verkstadsföretaget Machtech är en framgångssaga som ännu inte nått sitt slut. Det har entreprenören Pelle Bergström sett till. Han räddade nämligen företaget från att gå under för ett par år sedan – ett beslut han är mycket glad över idag då Machtech går bra med full orderbok och goda kundkontakter.

Framtiden stavas tillväxt för Machtech. När Pelle Bergström tillsammans med en finsk kollega beslutade sig för att ta över maskinparken i det anrika Hägglundsområdet var drivkraften att bevara en viktig del av traktens historia och kompetens. Idag är Machtech ett hälsosamt och växande företag med framtidstro.
– Det är förvisso fortfarande tufft inom verkstadsindustrin på flera håll, speciellt när det gäller att hitta kompetens. Där har vi tur – eftersom mycket av den ursprungliga kompetensen som fanns innan vi köpte bolaget är kvar. Det var ju den vi ville bevara, så det känns väldigt bra att kunna driva företaget vidare tillsammans med riktigt duktiga medarbetare, säger Pelle Bergström.

Bredare kundbas
Machtech har investerat i flera nya maskiner och det har även lett till nya jobb i företaget. Fortsatt tillväxt är att räkna med – Machtech är inte lika beroende av stora nyckelkunder som tidigare. Istället har man sett till att bygga en bred kundbas, där stora namn från trakten kring Örnsköldsvik finns med, men där man även har flera långväga kunder.
– Personalen är högst involverade i framtida investeringar – det är ju de som ska köra maskinerna, och därför borde de också få vara med och bestämma kring vad som ska köpas in, understryker Pelle Bergström.
Bland de senaste investeringarna finns en fleroperationssvarv av märket DMG Mori. Med den kan Machtech köra mycket avancerade detaljer i en och samma maskin. Att öka kundfokus och göra mer för varje kund är en framtidsstrategi. Maskin- och personalinvesteringar ska spegla det.