Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Framsynta samarbetspartners redo för nya jobb

Med över 30 år i branschen och flertalet nya investeringar är Fixit Maskin & Verktyg AB med dotterbolaget Tandsbyns Mekaniska Verkstad AB (TMV) mer beredda än någonsin på nya utmaningar.

Skärande bearbetning, svarvning, fräsning och trådgnistring – på Fixit rullar verksamheten på i allt snabbare takt. Storkunden Husqvarna AB, som TMV dessutom utvecklats ur, är fortfarande dominerande som beställare även om kundkretsen breddats under de senaste åren.
Fixit tillverkar avancerade transmissionsdetaljer till tävlingsbilar och sportbilar. Kunderna finns dels i Sverige, övriga Skandinavien samt i Europa. Denna tillverkning sker via Fixit Transmission, en underavdelning i företaget.
Båda företagen står för kvalitet, precision och leveranssäkerhet. Det är en stabil och pålitlig grund att stå på speciellt när marknaden förändras med nya krav. Idag har både Fixit och TMV ett bredare produktsortiment som ger möjlighet för inriktning mot fler branscher än tidigare.

Kommer långt på samverkan
Tillsammans kan Fixit och TMV tillhandahålla det mesta, och det som man inte löser in-house utvecklas och framställs tillsammans med pålitliga samarbetspartners. En del partners finns eller nås via IUC Z-Group, det industriella nätverket och samarbetsklustret som finns i och omkring Östersund.
– Att vi är en del av IUC Z-Group är en styrka, det gör oss till en helhetsleverantör för tillverkning av avancerade maskindetaljer. Via våra partners kan vi även tillgodose pulverlackering, härdning och annan ytbehandling, berättar Agneta Wessén, som ansvarar för ekonomi och administration på TMV.
Fixits produktionschef Tomas Eriksson håller med:
– De tekniska framstegen är tydliga genom de investeringar vi och våra samarbetspartners har gjort i Jämtland. Det är en hel del ny teknik på gång och Jämtland är definitivt en region att räkna med när det gäller tekniskt avancerad tillverkning i Sverige. Det är något som också tas tillvara inom IUC Z-Group.

Lever som man lär
Att behålla och utveckla arbetstillfällen i Jämtland är en av huvudambitionerna för IUC Z-Group. Både Fixit och TMV ställer sig bakom det.
– Här i länet uppmärksammas ofta näringar som hantverk och turism. Det är givetvis också bra, Jämtland är känt för sin vackra natur med fantastiska möjligheter inom fiske, jakt och friluftsliv. Men samtidigt ska man komma ihåg att det har funnits en framgångsrik industriell produktion här under en väldigt lång tid. Det är också väl värt att förvalta och vidareutveckla, säger Fixits VD Marianne Bergström Olsson.
Att man på Fixit såväl som på TMV lever som man lär märks inte minst på de senaste investeringarna. För Fixits del omfattar det bland annat en automatladdad kuggfräs av märket Koepfer som köptes in i 2014. En av finesserna med maskinen är att den klarar att köra både raka och sneda kugg upp till större storlekar. Just kuggfräsning är något som Fixit är ganska ensamma om att erbjuda i Jämtland och södra Norrland.
– Tack vare våra investeringar står vi väl rustade att möta framtiden med nya uppdrag från såväl gamla som nya kunder, konstaterar Marianne som avslutning.