Mån 6 dec / År 39 / Nr 4 2021

Framtiden finns i de gröna näringarna

Att det finns en attraktiv framtid inom de gröna näringarna råder det ingen tvekan om. Intresset för ekologiskt odlad mat har aldrig varit större och intresset för matens ursprung fortsätter att tillta. Naturbruksgymnasiet erbjuder en bra förberedelse för en karriär inom de gröna näringarna och ger samtidigt möjlighet att läsa vidare på högre nivå.

Naturbruksgymnasiet i Östergötland utgår från två enheter: Vreta utbildningscentrum i Linköping och Himmelstalunds utbildningscentrum i Norrköping. Orterna kompletterar varandra och erbjuder ett näst intill heltäckande utbud av utbildningar kopplade till de gröna näringarna med fokus på jord- och skogsbruk, djurhållning och djursjukvård, samt trädgårdsskötsel och växtodling.

Grön utbildning bra framtidsinvestering
Vreta utbildningscentrum ligger på den vidsträckta slätten utanför Linköping, nära till både skog- och jordbruksmark. Att välja en utbildning inom naturbruk, och speciellt med teknisk inriktning, är en bra framtidsinvestering. Detsamma gäller för yrkesförarutbildningen som ger jobb direkt efter avslutad utbildning.
– Arbetsmarknaden blir allt större inom samtliga områden där vi utbildar. Inom exempelvis maskinteknik för skog och lantbruk finns det ett stort rekryteringsbehov som förväntas bli allt större, precis som de flesta andra tekniska yrkesgrupper, säger Elisabeth Bringer Hallberg, rektor på Vreta utbildningscentrum.
För att ligga i framkant teknikmässigt har skolan en omfattande maskinpark med skogs- och jordbruksmaskiner. Att eleverna ska få möjlighet att arbeta med nya och toppmoderna maskiner viktigt för att skapa en verklighetsanknuten utbildning, men det är inte bara teknik som är avgörande för framgång – intresset för djur och natur måste också vara djupt rotat.
– Allt vi gör här på skolan har en naturlig koppling till näringslivet. Det gäller även inom djurutbildningarna där vi utbildar djur- och hästskötare i samverkan med regionala företag. Vi har även en nationell idrottsutbildning inom ridsport där eleverna får kombinera sina gymnasiestudier med träning på elitnivå med tävlingshästar, berättar Elisabeth.
Samverkan och att synas utåt är viktigt. Därför anordnar elever, lärare och övrig personal på Naturbruksgymnasiet flera större evenemang årligen. Det största går av stapeln i maj månad då man har det stora kosläppet, under året anordnas även flera hund- och hästuppvisningar bland annat. Ytterligare en fjäder i hatten blir att skolan framöver kan erbjuda en 400 poängs yrkeshögskoleutbildning inom hästhållning och hästföretagande.

Himmelstalund håller alla dörrar öppna
I det natursköna Himmelstalundsområdet vid södra infarten till Norrköping ligger Himmelstalund utbildningscenter. På gymnasienivå kan man läsa naturbruksprogrammet med inriktningarna djur och trädgård, eller hantverksprogrammet med inriktning mot florist. Det finns dessutom anpassade vuxenutbildningar inom samma områden.
För den som vill arbeta med exotiska djur är Himmelstalund definitivt ett bra val. Skolan har ett långvarigt samarbete med Kolmårdens djurpark och eleverna gör ofta sin praktik där. Det finns till och med möjlighet att få göra sin praktik utomlands på andra djurparker, som till exempel Loro Parque på Teneriffa eller Nausicaa marina center i Frankrike.
– Utöver skötsel av tropiska djur så har vi även djurvård och skötsel av tama djur samt djursjukvård. Det är en bra inkörsport för den som vill bli veterinär till exempel, men även för den som vill öppna hunddagis vilket blir allt mer eftertraktat, säger rektor Dan Rosenwall.
På Himmelstalund kan man också utbilda sig till trädgårdsmästare och får då prova på flera olika moment inom trädgårdsanläggning och skötsel. Det kan vara en bra grund för den som vill arbeta nära naturen med parkskötsel eller i växthus, men även för den som vill läsa vidare till exempelvis landskapsarkitekt. På Himmelstalund håller man alla dörrar öppna.