Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Framtidens utbildning bygger på samverkan

Det talas allt mer om samverkan inom skolvärlden. Samverkan med andra institutioner för lärande, utbyte med skolor i andra länder och inte minst samverkan med det närliggande samhället och de företag som finns där. Det har Ållebergsgymnasiet och Lärcenter i Falköping anammat för att skapa utbildningar som håller för framtiden.

Ållebergsgymnasiet stoltserar med många unika verksamheter och inte minst en bredd som tryggar skolans centrala roll i en mindre kommun som Falköping. Lärcenter samlar ett brett utbud av vuxenutbildningar som ska öppna nya möjligheter för fortsatta studier och arbete.

Tillsammans närmar de sig näringslivet genom att involvera och engagera företag i regionen. Ett av dem är Leax Arkivator, ett verkstadstekniskt företag inom skärande bearbetning med fabriker i Falköping och Tidaholm.
– Att vi valt att samverka med gymnasieskolan och Lärcenter är ett strategiskt steg för att trygga vår framtida kompetensförsörjning, säger Jennifer Ottosson, platschef vid Leax Arkivators båda anläggningar.

– Vi kan inte gissa oss till vad företagen behöver utan måste hålla en dialog med dem. Lärcenters uppdrag är tydligt: vi ska bidra till en effektiv kompetensförsörjning i regionen. Tillsammans med Ållebergsgymnasiet har vi undersökt vilka behov som finns och det var i det arbetet som vi kom i kontakt med Jennifer och Leax, berättar Sandra Lindgren, verksamhetsansvarig vid Lärcenter.

Flera andra företag med stark lokal förankring finns med i samarbetet som i korthet går ut på att utbilda rätt för framtidens industriföretag som ställer krav på högteknologisk kompetens. Samtidigt arbetar utbildningsanordnarna med att utveckla andra områden utöver det teknikinriktade, Ållebergsgymnasiet är bland annat riksidrottsgymnasium för volleyboll och breddar inför hösten sitt utbildningsutbud med en beteendevetenskaplig gren på Samhällsvetenskapsprogrammet.

Gymnasiechef Torbjörn Karlsson beskriver Ållebergsgymnasiet som en framgångsrik skola där ledorden kunskap, trivsel och kvalitet genomsyrar hela verksamheten. Skolan har en imponerande bredd med 15 olika program och är även certifierat Vård- och omsorgs- respektive Teknikcollege.