Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Framtidsgymnasiet – det smartaste sättet till jobbet

Framtidsgymnasiet är en fristående gymnasieskola som bedriver yrkesutbildning på åtta orter i Sverige.
Skolan i Malmö har elever från stora delar av Skåne – från Ängelholm i norr till Trelleborg i söder.

Framtidsgymnasiet är valet för dem som vill ut i jobb direkt efter gymnasiet och som vill vara så bra förberedda som möjligt när det är dags att börja arbeta. Skolans lärare vet vad som krävs inom de olika yrkesinriktningarna och lär eleverna allt de behöver veta för att klara sina kommande jobb.
Framtidsgymnasiet i Malmö har 200 elever och 25 lärare.
Skolan utbildar till yrken inom:
• Fordon och Transport
• VVS och Fastighet
– Inom fordon och transport utbildar vi våra elever till bland annat lastbilschaufförer, taxiförare och busschaufförer och även till lastbilsmekaniker och personbilsmekaniker. Transportsidan är den största, men många går också VVS och Fastighet för att bli fastighetsförvaltare eller fastighetsskötare, berättar Eskil Eskilsson, rektor på Framtidsgymnasiet i Malmö.

Tre grundläggande idéer
Undervisningen präglas av tre grundläggande idéer: samverkan med näringslivet, individualiserad undervisning och ett ämnesövergripande arbetssätt.
All utbildning har ett tätt samarbete med näringslivet via det obligatoriska arbetsplatsförlagda lärandet (APL). Det innebär att utbildningens praktiska moment i huvudsak sker ute på företag, men även i egen verkstad.
– Vi har en bra relation med näringslivet i Malmö och det är stor efterfrågan på praktikplatser. Nästan 90 procent av eleverna går ut i arbete efter avslutad utbildning. Just nu är det stor brist på lastbilschaufförer och vi har även många praktikanter på fastighetsservice eftersom det kommer att bli många pensionsavgångar där, berättar Eskil Eskilsson.
Skolans lokaler är stora, öppna och ljusa. Här finns fem stora verkstäder, tre för bilmekanikerna, en för blivande tungmekaniker och en för energiprogrammet. Skolan har även en stor körgård, en lastkaj och många olika lastbilar.
Beroende på vald inriktning kan man på skolan få möjlighet att ta körkort för truck, personbil och lastbil.
Trafikskolan vänder sig även till allmänheten.
– Vi har en stor blandning av elever från olika områden, men alla är oerhört intresserade av att jobba och de kommer överrens väldigt bra. Cirka 10 procent av eleverna är tjejer och de är mycket duktiga och eftertraktade av åkarna, säger Eskil Eskilsson.

Yrkesintroduktion
– Vi jobbar också mycket med elever som inte har fullständiga betyg och saknar behörighet till ett yrkesprogram. Här i Malmö handlar det om ungefär 40 procent av eleverna som inte har fullständiga betyg, men många är intresserade av att jobba med transport, fastigheter eller VVS. Vi har något som heter Yrkesintroduktion, vilket innebär att elever kan läsa in de ämnen som saknas och samtidigt utföra verkstadsarbete på praktikplatser, berättar Eskil Eskilsson.
Verksamheten för Framtidsgymnasiet i Malmö växer och intaget av elever har ökat.
– Många fordons- och transportutbildningar har lagts ned i Skåne, bland annat i Kävlinge och Trelleborg. Det är synd eftersom det behövs, säger Eskil Eskilsson.
Framtidsgymnasiet grundades 1995 i Göteborg och finns idag på åtta orter: Göteborg, Kristianstad, Linköping, Malmö-Burlöv, Norrköping, Nyköping, Västerås och Stockholm. Gymnasiet har totalt cirka 1 400 elever och huvudkontor i Bromma.