Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Från ett till fyra affärsområden

Genom att gå från ett till fyra affärsområden har Office tagit ett helhetsgrepp på kontorsbehovet ute bland företag och offentliga förvaltningar. För Office Kronoberg i Växjö har det inneburit nöjdare kunder, en bredare verksamhet samt en plats på listan över Sveriges Superföretag 2014.

Office är en kedja som finns representerad på fler än 20 orter, från Kiruna till Växjö.

– Vi omsätter drygt 200 miljoner och har cirka 150 anställda totalt, säger Per Glavå, vd för Office Sverige.

De senaste fem åren har Office-kedjan gått från ett affärsområde, Dokument & utskrifter, till fyra. Förutom Dokument & utskrifter, som tidigare mest handlat om kontorsmaskiner, finns numera även Presentation & möten, IT & IT-infrastruktur, samt Telefoni i erbjudandet.

– Telefoni är det senaste affärsområdet och introducerades 2014. Nu har kunderna möjlighet att bara ha en leverantör för hela sitt kontorsbehov. Det har tagits emot positivt av kunderna som uppskattar att vi kan erbjuda mer. Men det kräver förstås även ny kompetens hos oss, säger Markus G. Beckman, vd och delägare i Office Kronoberg som dubblerat antalet anställda sedan 2012.

Omsättningen har ökat till cirka 16 miljoner och Office Kronoberg har kvalat in på Veckans Affärers och Bisnodes lista över Sveriges Superföretag 2014. Bara 442 företag klarade de extremt tuffa kriterierna, vilket motsvarar mindre än en procent av de cirka 50 000 svenska företag som omsätter mer än 10 miljoner.

– Vi är ett av sju företag från Kronobergs län på listan. Vi har fått stor draghjälp genom den resa som Office inledde för några år sedan. Från att i 20 år i princip enbart förknippats med kontorsmaskiner, till att bli en komplett leverantör av produkter och tjänster för kontoret, kommenterar Markus G. Beckman.

En viktig framgångsfaktor är det lokala engagemanget
– Vi är unika som kedja genom att vi är lokalt ägda bolag med lokalt engagemang och stark lokal service. Alla affärsområden kräver underhåll, service och support. Även om allt mer flyttar över till molnet kommer dessa bitar fortsatt att vara viktiga framöver.

– Office är en kedja som finns representerad på fler än 20 orter, från Kiruna till Växjö. Vi omsätter drygt 200 miljoner och har cirka 150 anställda totalt, säger Per Glavå, vd för Office Sverige.

Videomöten i molnet
Vad innehåller då Office uppdaterade erbjudande?
Inom affärsområdet Dokument & utskrifter har den gamla kopiatorn fått ge plats åt MultiFunktionsProdukten (MFP). Det är en enhet som gör flera maskiners jobb, såsom utskrift, kopiering, scanning och fax. Men, genom att koppla på olika typer av tjänster ser den till att även hantera säkerhet, lagring, mobilitet och molntjänster. I affärsområdet ingår även Post- och efterbehandling, samt utskrift som tjänst.

Affärsområdet Presentation & möten tar videomötena till molnet om så önskas och har bytt ut ”white boards” mot ”smarta tavlor”, interaktiva tavlor som styrs med fingrarna eller med en penna. Det går att skriva, rita, visa bilder och film och söka på internet på tavlan. Allt som syns på datorskärmen syns på och styrs från den interaktiva tavlan.

Affärsområdet IT & IT-infrastruktur omfattar IT-drift, klienthantering, säkerhet, lagring, e-post, back-up, mjukvara och Office IT-arbetsplats. För en del kanske det känns ovant att betrakta mjukvara som en tjänst, i stället för att installera den på sin egen dator. Men det finns ekonomiska, tekniska och tidsmässiga fördelar.

– Ingen installation krävs. Man kan börja arbeta med sina program direkt. Man betalar för det man använder och får inga extra kostnader för uppgraderingar eller support, förklarar Markus G. Beckman.

Telefoni är som sagt det senaste affärsområdet som lanserats av Office och omfattar växlar och telefoner, samt tjänster.

– Office Kronoberg jobbar med de fyra affärsområdena som ett team där varje spelare har sin specialitet. Detta för att vi i varje skarpt kundläge ska kunna mönstra bästa laget gentemot kund, säger Markus G. Beckman avslutningsvis.