Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Från Gymnasie-SM till Nobelmiddag

Rönnowska skolan är Helsingborgs yrkesgymnasium med nästan alla nationella yrkesprogram. I år var Rönnowska skolan värd för Gymnasie-SM för hotell, kock och servering där flera lag från olika skolor runtom i Sverige tävlade om titlar och priser. Tävlingen arrangeras årligen i tätt samarbete med branschorganisationen Visita och värdskapet tilldelas olika yrkesgymnasier varje år. I årets final tog Rönnowska skolans elever silver i kategorin Hotell.

Hotell och restaurangnäringen är en växande bransch, och de ungdomar som utbildar sig på Rönnowska skolan har mycket stora chanser att få jobb när de tagit studenten. Gymnasie-SM 2013 är ett ansenligt arrangemang som gör att hela skolan syns. Två elever representerar klassen, men hela klassen har varit med och gjort kvalificeringsuppgiften inför Gymnasie-SM. Samarbetsandan är påtaglig och samtliga elever visar ett mycket stort engagemang.
Rönnowska skolan hade deltagande lag i alla tre kategorier Servering, Kock och Hotell och tog silver i kategori Hotell.

Utbildar för framtiden
Elisabeth Bengtsson, rektor för både Restaurang- och livsmedelsprogrammet och Hotell- och turismprogrammet understryker att allt hänger ihop – Helsingborgs stad strävar efter en hållbar stad, och för att nå dit måste man utbilda sina elever för framtiden.
– Det är ett oerhört ansvar att forma framtidens Helsingborg, och därför jobbar vi tätt med branscherna. Det funkar inte att skolorna bara ”levererar” och näringslivet ”tar emot”. Genom samarbete formar vi utbildningarna så att våra elever blir rustade för framtiden.
Gymnasie-SM 2013 hjälper skolorna att lyfta professionaliteten och hantverket och värdera yrkenas status ännu högre. Eleverna blir stärkta i sina yrkesroller. Servitör är ett kreativt arbete som kan liknas vid konstnärskapet. Servitören uppträder på en estrad varje gång, och har till största uppgift att känna in varje gäst så de trivs. Att visa på ett skickligt värdskap och få varje gäst att må bra är därför ett hantverk i sig som måste läras in från grunden och därefter förfinas.

Jobb direkt efter gymnasiet
Rönnowska skolans elever har mycket praktik – minst 15 veckor under sina tre gymnasieår, på minst tre olika ställen. Det praktiska inslaget är viktigt för alla yrkesgymnasier, som ska förbereda för arbetslivet men samtidigt ge en god teoretisk grund som öppnar möjligheter för vidare studier för de elever som vill läsa vidare. Under praktiktiden skapar eleverna relationer med näringslivet som de sen kan dra nytta av efter studenten.
– Detta är det nya med yrkesprogrammen, ett inslag som gör eleverna mycket anställningsbara. Om de sköter sina kort väl får nio av tio jobb direkt efter gymnasiet. Som jag brukar säga till eleverna: Sköt er, så får ni sommarjobb, säger Heléne Ahlm, lärare i Hotellkunskap och servering, Hotell- och turismprogrammet.
Eleverna på Hotell- och turismprogrammet är mycket motiverade att jobba med människor som de möter och själva kontakten med branschen är mycket viktig.
– Vi har ett programråd, där vi möter branschen. De tycker till om utbildningen och kommer med inspel angående vad eleverna behöver lära sig. Vi vill ju att eleverna ska vara anställningsbara direkt efter utbildningen så vi anpassar utbildningen efter branschens önskemål. I programrådet finns representanter för hotell, flygbolag, resebyråer, turistbyrå och Helsingborgs stads Näringslivs- och destinationsavdelning, samt rektor, lärare och elever, berättar Heléne Ahlm vidare.
Rönnowska skolans elever har till exempel varit med vid invigningen av nya Helsingborg Arena, julgalan och näringslivsdagarna.

Många talanger från Rönnowska
Det finns i princip ingen restaurang som inte behöver mer personal, många av Rönnowska skolans elever får jobb direkt via praktiken.
– Helsingborg är krogtätt, men kan man tänka sig att flytta ropar de efter duktigt folk både i större städer och på säsongsrestaurangerna i fjällen. Våra elever har mycket praktik i tvåan och trean, så de har goda chanser att skapa relationer till branschen, poängterar Jörgen Carlsson, lärare i Servering och drycker på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Restaurangen på Parapeten är skolans lektionssal. Här får eleverna fördjupa sig i hantverket, öva och göra misstag.
– Jag ger dem uppgifter i hantverket som de kanske inte får på praktikplatsen, till exempel tranchera vid bordet och öppna champagneflaskor. I skolan lär sig eleverna hantverket och de rätta teknikerna, på praktiken övar de upp hastigheten, förklarar Jörgen Carlsson.
Rönnowska skolan har fostrat många talanger. Rikard och Robert Nilsson har gått på skolan, liksom Tina Nordström och servitörer som efter sina studier har serverat på bland annat Nobelmiddagen.