Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Från Västerås till Finland och tillbaka igen

I snart 70 år har Kadesjös Ingenjörsbyrå AB levererat pålitliga konstruktioner till nyckelaktörer över hela landet. Idag har företaget en bred verksamhet med uppdrag även utanför Sverige, samtidigt som man fortsätter att värna om tillväxt på hemmaplan. Kadesjös har bland annat medverkat i Västerås största projekt med konstruktion av Förnyelsen Block 6 för Mälarenergi.

Mälarenergis nya kraftvärmeverk Block 6 är ett av Sveriges största kraftprojekt genom tiderna och det största i Västerås historia. Stora delar av projekterings- och konstruktionsarbetet har utförts av Kadesjös Ingenjörsbyrå.
– Vi är ofta med i expansiva lokala såväl som regionala projekt. Det är naturligtvis spännande att återigen få vara en del av utvecklingen tillsammans med Mälarenergi. Kadesjös var som bekant med då den första delen av kraftvärmeverket byggdes på 1960-talet, berättar Birgitta Lindblad, vd på Kadesjös Ingenjörsbyrå.

Kompletta konstruktioner
Som heltäckande konsultföretag inom bygg- och VVS-sektorn levererar Kadesjös kompletta konstruktioner. Företaget etablerades redan 1945 och har under snart 70 år byggt upp gedigna samarbeten med andra viktiga samhällsbyggaraktörer i Västerås och över hela Mälardalen.
– Parallellt med det långvariga samarbetet med Mälarenergi utför vi projekterings- och konstruktionsuppdrag för andra stora aktörer i regionen. Ett av våra största projekt inom VVS hittills är att på uppdrag av Stockholms läns landstings fastighetsbolag Locum projektera VVS, kyla, sprinkler, medicinsk gas samt styr- och reglerinstallationer för ny- och ombyggnad av Södertälje sjukhus.
Birgitta Lindblad berättar att man dessutom utför omfattande projektering av både bostäder och industrifastigheter. Kadesjös är med andra ord delaktiga på alla nivåer av den långsiktigt hållbara samhällsbyggnationen.

Från kraftöverföring till solcellspark
Kadesjös är inte geografiskt begränsade utan har uppdrag över hela Sverige och tar sig även an specialuppdrag utomlands. Ett spännande projekt som sträcker sig utanför landets gränser är ett samarbete med ABB där Kadesjös utfört detaljprojektering av så kallade 100 MW HVDC Light omriktarstationer som förbinds med undervattenslänk mellan Åland och Finland.
Tillbaka i Västerås deltog Kadesjös i uppförandet av Nordens största solcellspark som Kraftpojkarna uppfört utmed E18 utanför Västerås. Kadesjös konstruerade samtliga fundament till de 100-tal solceller som monterats.
– Vi känner mycket positiva vibbar från marknaden här i Västerås, konstaterar Birgitta Lindblad. Mycket är på gång i staden och det gynnar inte minst oss som projekterar och konstruerar. En utmaning framöver blir att få tag på kompetent arbetskraft, där ser vi redan idag värdet av att ha en kontinuerlig dialog med akademin.