Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Fredblad Arkitekter har avgörande roll när drömmar blir verklighet

Fredblad Arkitekter är med och förverkligar samhällsprojekt över hela Västsverige. Verksamheten i Halmstad går sedan många år tillbaka på högvarv i takt med att staden utvecklas med fler bostäder, verksamhetslokaler och idrottsanläggningar bland annat. Fredblad är med där det händer och har en avgörande roll när drömmar blir verklighet.

Med en beständig verksamhet sedan 1951 är Fredblad Arkitekter ett av landets äldsta arkitektkontor. Grundaren Gösta Fredblad var en social begåvning utöver det vanliga. Han skapade en speciell kultur av gemenskap, värme och kamratanda som fortfarande präglar verksamheten. Kontoren i Halmstad och Göteborg drivs idag av fyra delägare – AnnCharlott Castler, Leif Jönsson, Erik Sjöberg och Per Uhlin.

Industrifastighet blir läromiljö
Fredblad har byggt upp långsiktiga samarbeten med Västsveriges främsta fastighets- och byggbolag. Bland dem finns Fragerus, MTA och AF Bygg. Tillsammans med dem förverkligar Fredblad drömmar som gör Halmstad ännu mer attraktivt för såväl boende som för nya och gamla verksamheter.
Bland de främsta projekten kan nämnas ett mångårigt utvecklingsarbete vid Högskolan i Halmstad, där Fredblad samarbetar med Fragerus. Fragerus har byggt nästan alla nya fastigheter för högskolan sedan 2016, och i skrivande stund pågår en omfattande omvandling av en gammal fabrikslokal som ska bli moderna lärosalar och kontor i det som kallas Hus S.
Hus S är en ombyggnad av Dormers magnifika industrilokaler till en toppmodern högskolemiljö. Byggnaden är utformad som en generell lärmiljö, med flexibla och ljusa lokaler för undervisning, forskning, administration och kontor. Fokus ligger på att skapa en ljus och luftig miljö, med ett behagligt ljudklimat, och med naturliga mötesplatser för studenter och lärare. Glastaket ger ett generöst ljusinsläpp för undervisningslokaler och studieplatser.

Fler projekt
Fredblad har lång erfarenhet av att samarbeta med Fragerus för utveckling av högskolan.
– På uppdrag av Fragerus har vi även ritat den senaste tillbyggnaden av golfarenan med administrationsdel, gym, café, konferensrum och boende. Det är ytterligare ett exempel på hur vi är med och förverkligar drömmar – i det här fallet drömmen om golfarenan som komplett och unik träningsanläggning, säger AnnCharlott Castler.
Nya MotorHalland är ett annat stort projekt i Halmstad. På Flygstaden i Halmstad bygger MTA just nu den superanläggning som ska bli nya MotorHalland, en komplett anläggning för test, köp och service av bilar från Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Skoda, SEAT och Audi. Fredblad har ritat fastigheten på cirka 12.000 kvm, komplett med showrooms, verkstad, reception och kundmottagning.
Ytterligare ett projekt som drar blickarna till sig är Kattegattgymnasiet som uppförs för 1600 elever och byggs som en samverkansentreprenad med Skanska och Halmstads kommun samt Kvarteret Biskopen 4 där Af projektutveckling uppdragit till Fredblad att projektera cirka 100 nya brf-lägenheter i varierande storlek för alla.

Gör skillnad
Samtliga projekt som Fredblad medverkar i har en stark miljöprägel. Varje projekt har fiffiga tekniska lösningar som gör det lite mer klimatsmart. För att det ska vara genomförbart måste tekniken ritas in redan från början, och det vet man på Fredblad. Därför blev AnnCharlott Castler extra glad när Fredblad fick Årets miljöpris i Tylösand 2018, ett kvitto på att alla ansträngningar uppskattas och gör skillnad.