Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Frön och utsäde av högsta kvalitet från Skåne

Ambitionen hos Skånefrö AB är att erbjuda marknaden det bästa utsädet för lantbruk och grönytor.
– Vi har kontroll över hela kedjan, från odling till färdig produkt, och det är ingen som slår oss när det gäller kvalitet, säger Sven-Olof Bernhoff, vd på Skånefrö.

Familjeföretaget Skånefrö startades 1928 av Sven-Olof Bernhoffs morfar, Nils Svensson, och då bestod verksamheten av odling av specialfröer till lantbruket.
1982 övertogs verksamheten av Sven-Olof och hans kusin Nils-Tore Reslow och sedan 2013 är Sven-Olof vd i företaget.
Under åren har utvecklingen gått framåt och Skånefrö AB är idag ett av landets ledande utsädesföretag med produktion av lantbruksutsäde, grönyte- och vallfrö.
Företaget sysselsätter idag drygt 30 anställda.

Bäst på allt som gror
– Vi producerar och säljer utsäde direkt till lantbrukare och återförsäljare i södra Sverige. En annan marknad är grönytefrön som vi säljer till kommuner, fritidsförvaltningar, sportytor och golfbanor över hela landet. Den röda tråden i allt vi gör är kvalitet och att vi ska vara ”bäst på allt som gror”, säger Sven-Olof Bernhoff.
En stor del av våra odlingar finns på Österlen och Söderslätt, men den mesta odlingen inom EU sker i Danmark, där det är mycket bra klimatförhållanden. Både Österlen och Söderslätt ligger på samma breddgrad som Danmark.
Skånefrö har produktionsenheter i Tommarp och Hammenhög. Anläggningen i Hammenhög förvärvades i februari 2012.

Miljön i fokus
Skånefrö jobbar hela tiden med miljön i fokus och har ett unikt kretslopp där avrens från renseriet förädlas till värmepellets, som sedan värmer upp lokalerna och torkanläggningen.
– Vi har ersatt oljan med värmepellets och är idag helt oberoende av olja. På så sätt belastar vi inte vägnätet med oljebilar för att få hit energi. Dessutom har vi börjat sälja fjärrvärme till fastigheter i Tommarp och nu vill man att vi ska bygga ut fjärrvärmenätet även i Hammenhög, säger Sven-Olof Bernhoff och fortsätter:
– Vi har en mycket stark miljöprofil i företaget eftersom koldioxidhalten ökar kolossalt och den trenden ser ut att fortsätta.

Biokol
Sven-Olof vill gärna slå ett slag för biokol. Om man tillför träkol eller förkolnad halm i jorden – det kallas också biokol – så bidrar man till minskat koldioxidutsläpp och kan dessutom öka skörden av till exempel spannmål.
– Vi producerar frön efter EU-direktiv och ligger högt över EU´s normer. Eftersom vi är mer kända utomlands för vår höga kvalitet så har exporten ökat. I Sverige tittar man mest på priset och det är lite synd, säger Sven-Olof Bernhoff avslutningsvis.