Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Frydenbø Industri AB introducerar FPT på den svenska marknaden

Frydenbø Industri AS är veteraner på den norska marknaden men i Sverige är företaget nytt. Som återförsäljare och servicepartner till italienska FPT, en av världens största motortillverkare, är Frydenbø Industri lite av en uppstickare på den svenska marknaden.

Dick Ångman, idag teknisk chef på Frydenbø Industri AB i Östergötland, var den som återintroducerade varumärket FPT i Sverige i november 2018. Han fick snart sällskap av företagets nuvarande vd Anders Skoog och serviceteknikern Christoffer Sköld. Tillsammans bygger de nu upp en helt ny verksamhet för Frydenbø Industri som distributör och serviceansvariga för hela FPT:s motorsortiment med industriella och marina tillämpningar.

Bygger nytt huvudkontor och lager i Norrköping
Nuvarande lokalisering är Åby i Östergötland, men inom kort kommer företaget att flytta till nya lokaler i Norrköping, där man också kommer att ha ett eget lager för att ta emot motorer och reservdelar direkt från Italien, med Frydenbø:s centrallager i Oslo som komplement. De marina motorerna kommer däremot att slutmonteras, klargöras och provköras i koncernens testavdelning i Bergen före leverans.
– Satsningen på det nya lagret och kontoret i Norrköping är en investering i ren hållbarhet. Det blir en mycket smidigare och mer kostnadseffektiv process med tanke på att det vi behöver idag måste tas via moderbolaget i Norge, det vill säga från tillverkaren i Italien och ut ur EU för att därefter tullas in i EU igen när motorer och reservdelar ska in i Sverige. Vi bygger en smidig organisation som är redo att möta framtiden, säger Anders Skoog.

Planerar expansion
Planen är att expandera från Norrköping och Östergötland mot övriga Sverige. Christoffer Sköld utgår från Kristinehamn med sin fullutrustade servicebuss och därmed har man redan en större spridning mot Norra Götaland och Södra Svealand. Idag har vi återförsäljare inom marin fritid med service på både marin och industri samt även ett antal servicepartners.
– Nästa steg blir att anställa en eller ett par servicetekniker till Norrköping, för att vi successivt ska få en komplett verksamhet här i Östergötland, säger Dick Ångman, som kommer att leda det växande serviceteamet. Målet är att ha ett rikstäckande servicenät både inom marin och industri med egna ambulerande servicetekniker och samarbetspartners

Enbart FPT
I uppstarten kommer Frydenbø Industri enbart att fokusera på FPT:s motorer. Det norska moderbolaget har fler märken i sortimentet, men med tanke på att det inte finns någon annan återförsäljare av FPT i Sverige så kommer man att börja bygga upp ett starkare varumärke kring det.
– Vi är stolta över att få starta upp försäljning och service för FPT i Sverige, med anrika och starka ägare som Frydenbø i ryggen, avslutar Anders Skoog.