Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Furulundsskolans djärva utbildningskombinationer ligger rätt i tiden

Musik och naturvetenskap i ett och samma gymnasieprogram – är det möjligt? Furulundsskolan tar ut svängarna och kombinerar det bästa från två världar. Resultatet är en unik inriktning inom Naturvetenskapliga programmet där kreativa elever kan utveckla sin egen nisch inom musiken samtidigt som de tillgodogör sig en vass gymnasieutbildning inriktad på högre studier. Att man sedan 2011 dessutom erbjuder elitfotboll har starkt bidragit till att Furulundsskolan i Sölvesborg syns på Sverigekartan över framstående gymnasieskolor.

På Furulundsskolan varvas de traditionellt studieförberedande gymnasieprogrammen med yrkesförberedande program. Programmen är fördelade på tre enheter i Sölvesborg och Bromölla, där El, Fordon och Industritekniska hör till Tekniskt Lärcentrum (TLC) i Sölvesborg. Bygg-och anläggningsprogrammet hålls i helt nya lokaler på Industrigatan i Bromölla. På Tunnbyskolan i Bromölla finns Vuxenutbildningen för de båda kommunerna. Resterande gymnasieprogram, nämligen Barn-och Fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet, Handelsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet är förlagda till Furulundsskolan i Sölvesborg.

Fantastisk möjlighet för elitfotbollsspelare
Furulundsskolan startade höstterminen 2011 tillsammans med Allsvenskans Mjällby AIF Elitfotbollsgymnasium. Utbildningen är den enda i Blekinge av sitt slag och har 20 utbildningsplatser per läsår. Utbildningen erbjuds elever som söker programmen Barn- och fritid, Ekonomi, Naturvetenskaps- respektive Samhällsvetenskapsprogrammet.
– Det här är en fantastisk möjlighet för ungdomar som siktar på en karriär som professionella fotbollspelare men som samtidigt vill ha en trygg utbildning i grunden. Eleverna utvecklas till bättre fotbollsspelare hos oss tack vare våra duktiga tränare, samtliga med lång erfarenhet från elitfotboll, säger gymnasiechef Rolf Nilsson.
Med bl.a. Anders Linderoth, Anders Torstensson och Stefan Ekstrand som tränare har Furulundsskolans elever tillgång till inbiten kompetens på landslagsnivå. F.d. landslagsspelaren Anders Linderoth är sedan 2010 scout och ungdomstränare för Mjällby AIF. Stefan Ekstrand är utbildningens huvudansvarige.

Musik och naturvetenskap – en bra kombination!
Inom Naturvetenskapliga programmet erbjuder Furulundsskolan en särskild variant med inriktning mot musik. Eftersom elever på det Estetiska programmet kan välja antingen bland både media- och musikinriktningar möts naturvetare och esteter på ett naturligt sätt genom musikprofilen. Att integrera elever från olika program har gett mycket goda resultat, det har visat sig att kreativiteten blir mer påtaglig och nya idéer kommer fram.
– Eftersom vi i grunden är en musikkommun söker vi utveckla inriktningen ytterligare genom samarbete med lokala musikentreprenörer. Vi har en dialog med anordnare av Sweden Rock Festival bland annat. Tanken är att vi ska försöka hitta ett samarbete som gynnar både våra elever och festivalen, t.ex. i form av projektarbeten där elever får vara med och arrangera musikevenemang, om de är intresserade av det. Vi ser helt klart att det finns mycket att hämta här lokalt, konstaterar Henrik Ivansson, medialärare och ansvarig för marknadsföring.

Rätt i tiden
Både musikprofilen och elitfotbollen hör till specialutbildningar som ligger rätt i tiden. Dagens ungdomar har mycket höga krav på sina utbildningar, ofta vill man ha friheten att kunna läsa vidare och därför har Furulundsskolan integrerat möjligheter för eleverna att tillgodogöra sig behörighet för högre studier inom samtliga program.