Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Fyra kreativa kvinnor skapar hållbart i byggbranschen

LEVA Husfabrik fick Elle Interiörs designpris 2012 för det smakfullt och enkelt inredda köket Jansson. Köket Jansson är inrett i svart och vitt med naturmaterial och en känsla av harmoni, där få men noggrant utvalda detaljer skapar en tilltalande helhet. Att ta vara på resurser och använda naturens skafferi som inspiration är typiskt för de fyra grundarna av LEVA Husfabrik samt systerbolaget LEVA Kungslador på Gotland.

När fyra kreativa och designintresserade kvinnor med olika bakgrunder och en stark entreprenörsanda sammanstrålar blir resultatet väldigt bra. Faktiskt bättre än bra, det blir alldeles enastående. Det är bevisat. LEVA Kungslador är en av Gotlands mest besökta verksamheter där restaurang, café och gårdsbutik samsas i en anrik miljö. Här finns också en utställningsby med hus från LEVA Husfabrik.
Kungsladorna från 1600-talet bidrar till den rustika miljön där naturens rikedom är påtaglig både i inredning och utbud. Nu börjar verksamheten också ta fart för LEVA Husfabrik, där grundarna med enkla men fiffiga medel lyckats skapa något unikt inom den mansdominerade byggbranschen.

Något utöver det vanliga
LEVA Husfabrik och LEVA Kungslador har grundats, drivs och ägs av Helena Bloom, Susanne Liljenberg, Pernilla Öfvergård och Catharina Volle. Fyra drivkrafter med mycket olika bakgrunder men med gemensamma intressen kring natur, design och form, och inte minst hållbarhet.
Inredningsarkitekten Helena, trädgårdsmästaren Catharina, entreprenören Susanne och arkitekten Pernilla ville skapa något utöver det vanliga med LEVA Husfabrik. Hem, fritidshus och friggebodar med en känsla av hållbarhet – med starka inslag av trä och där man kan andas in doften av naturen. År efter år.
– Vi hade en högt uppsatt ambition redan från början och ville skapa något nytt, något som inte fanns på marknaden. Framförallt ville vi skapa något enkelt och hållbart, där avtrycket på miljön blir så litet som möjligt. Det har vi lyckats med i form av våra LEVA-hus, säger Susanne Liljenberg.
LEVA-husen innehåller inga plaster eller syntetmaterial. De är dessutom konstruerade för att hålla en låg energiförbrukning. De levereras med öppen planlösning och utan innerväggar med stort utrymme för eget skapande. Det finns också tillval som kan läggas till för att skapa det perfekta huset.

Tydligt hållbarhetsperspektiv
Hållbarhetsperspektivet är tydligt även i LEVA Kungslador. Här tar man verkligen vara på allt. Allt material återanvänds och återvinns och med stor kreativitet skapas nya produkter – allt från blomkrukor av konservburkar till krutonger av surdegsbröd. Till och med gamla ljusstumpar kan användas i speciella plåtljusstakar som låter ljusen brinna ner tills inget finns kvar.
– Vi har skapat en inspirerande plats som vi hoppas motiverar till en hållbar livsstil hos våra besökare. Vi vill att de ska ta med sig känslan av hållbarhet och därefter utveckla egna idéer baserat på det vi gjort här. Då har vi verkligen lyckats, anser Susanne Liljenberg.
Det enkla ska få ta plats. Det är lite av affärsidén för både LEVA Husfabrik och LEVA Kungslador. Det är också uppenbart i det prisbelönta köket Jansson som kammade hem Elle Interiörs designpris 2012.

Spännande utveckling
Helena Bloom, Susanne Liljenberg, Pernilla Öfvergård och Catharina Volle har verkligen skapat något enastående med LEVA Kungslador och LEVA Husfabrik. Verksamheterna uppmärksammas kors och tvärs landet över och LEVA-husen har även nått en internationell marknad.
– Vi har precis börjat vår resa med LEVA Husfabrik. Det är mest fritidshus men vi har även levererat en del permanentbostadshus. Nu tar vi ytterligare ett steg och börjar utveckla inredning, möbler och tillbehör. Vi använder mycket korslimmat trä men kommer att undersöka andra material också. Kravet är att det ska vara hållbart. Vi ser oss i framtiden som en uppstickare till IKEA, vi undersöker nu möjligheter för att skapa en popup-butik i Stockholm för att visa vårt koncept. Det är verkligen spännande, säger en entusiastisk Susanne Liljenberg.