Tis 7 dec / År 39 / Nr 4 2021

Gasellföretag siktar högre

På Josia är man inte rädd för höga höjder. Med linjemontage som enda inriktning blir det mycket arbete i tuffa miljöer, ofta högt ovan marken och i alla väder. Det kräver en hög motivation med förståelse för uppgiftens betydelse. Kraftnät utgör livsviktig infrastruktur – det om något borde locka fler till branschen.

Josia bygger, renoverar och river allt som har med el- och kraftöverföring att göra. Bland kunderna finns några av Nordens främsta kraftbolag, stora konsulter inom elteknik samt statliga elbolag.

Säkerhet först
Som komplett linjemontör ser Josia till helheten där säkerhet går före allt annat.
– Att montera kraftledningar är ingenting för nybörjare. Det är komplexa uppdrag som kräver mångårig erfarenhet och gedigen kunskap bland annat kring risker och säkerhetsförordningar. Ofta finns oväntade hinder på vägen, och då måste man kunna lösa det snabbt utan stillestånd, förklarar Johan Olsson, som är företagets vd och grundare.

Stark tillväxt
På Josia är man enbart inriktade på linjemontage, vilket gör det möjligt att helhjärtat satsa på ett område som många andra aktörer saknar kompetens inom. Josia är därför en eftertraktad partner både i Sverige och övriga Norden. Ofta hyrs personalen ut för längre uppdrag hos större entreprenörer och det har skapat en stabilitet i bolaget.
– Vi har haft en stark tillväxt under de senaste fem åren som gjort det möjligt att fortsätta växa med fler anställda. Kontinuerliga samarbeten med beställare som Vattenfall, Ellevio, One Nordic och Relacom tryggar orderingången. Samtidigt är den här typen av kompetens inte lätt att få tag på, säger Johan Olsson.

Hög nivå gäller
Ytterligare en utmaning ligger i stundande teknikskiften där ny kompetens efterfrågas över hela branschen. För att lösa det satsar Josia starkt på kompetensutveckling av medarbetarna, det är även högt i tak med hög grad av medbestämmande. Genom att erbjuda personlig utveckling och riktigt bra fortbildning hoppas Johan Olsson på en fortsatt lyckosam rekrytering.
Josia utnämndes till Årets företagare i Ovanåkers kommun 2013, och under 2017 som ett av Gävleborgs gasellföretag. Det ger en indikation över hur tillväxten varit och hur man har för avsikt att satsa vidare. Hög nivå är det som gäller för Josia.