Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Gästvänliga Åmål storsatsar på ny stadsdel

Ljusfest, bluesfestival, bokdagar, fiskehelger och allehanda familjeevenemang fördelade över hela året – Åmål är en evenemangsstad som platsar bland eliten. Samtidigt som det är liv och rörelse året om kan besökare och boende njuta av avkoppling i den orörda dalsländska naturen. Den tydliga natur- och friskvårdsprofilen genomsyrar också de satsningar som kommunen gör för att öka intresset för Åmål.

Den planerade bostadsbyggnationen på Måkeberg är ett ypperligt exempel på de storslagna satsningar som görs i Åmål för en hållbar framtid. Kommunen nappade snabbt på idén om att omvandla en parkeringsplats till attraktiva, strandnära boenden av samma klass och rang som de eftertraktade lägenheterna i Hammarby sjöstad i Stockholm eller det uppmärksammade Eriksbergsområdet i Göteborg.
Åmål har, precis som de två största städerna i landet, ett fantastiskt läge nära vattnet som kan utvecklas ännu mer för att öka attraktionskraften för hela regionen.

Ny stadsdel utmed Vänerns strand
I samverkan med Måkeberg AB utvecklar kommunen en helt ny stadsdel i centrala Åmål. Utmed Vänerns strand planeras det för hundratals nya bostäder med närhet till gästhamn, all tänkbar service och fritidsaktiviteter. Samarbetet bygger på flera år av förberedelser och byggnationen väntas nu komma igång i början av 2014.
– Vi är övertygade om att satsningen kommer att bli en vändpunkt för Åmål, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson. Vi har oerhört mycket att erbjuda i form av evenemang och friluftsliv, Åmål är ett omtyckt besöksmål som lever upp under sommaren. Med byggnationen på Måkeberg vill vi visa att kommunen såväl som våra lokala företag är villiga att satsa på framtidens Åmål som en levande kommun året om.
Strategin är egentligen enkel. Genom att öka Åmåls attraktivitet som boendeort lockas fler till regionen. Det innebär ökade möjligheter för lokala företag, befintliga såväl som nya.
– Projektet är mycket uppmärksammat i regionen och vi känner att våra företag är förväntansfulla. Det pratas mycket om framtidens Åmål och många väntar nu på att byggnationen ska komma igång, berättar näringslivsutvecklare Marianne Carlsson.
Extra intressant är att den absoluta eliten av arkitekter intresserat sig för projektet och husen är ritade av Gert Wingårdh, något som gör att Måkeberg uppmärksammas landet över.

Borgar för hållbar livsstil
Dalsland har länge varit en utflyttningsregion. Den starka utvecklingen i Åmål kan bidra till att vända trenden men det krävs ett ökat engagemang genom hela regionen.
– Vi måste bli ännu bättre på att ta tillvara på de unika värden som vi har här i vår region, konstaterar Jeanette Lämmel, tf. kommunchef i Åmål. Att göra Åmål ännu mer attraktiv som boendekommun är en del av det, samtidigt som vi borgar för en hållbar livsstil tack vare vår småskalighet. Med korta avstånd kan människor leva mer hållbart med bibehållna goda levnadsvillkor.

Stärker handelsstaden Åmål
Åmål är en gammal stad med anor från 1600-talet. Måkeberg blir en modern stadsdel mitt i den gamla stadens anrika miljöer. Parallellt pågår också projekt för att stärka Åmål som handelsstad, med fokus på centrumhandel för att bidra till mer aktivitet i stadskärnan.
– Kommunen har bra samarbeten med både handlare och fastighetsägare. I samband med utvecklingen av Måkeberg kommer vi att satsa på ett gemensamt centrum för handel istället för två. Vi har länge varit beroende av en stark tillverkningsindustri där många aktörer nu flyttat produktionen utomlands. Då krävs det att vi snabbt kan ställa om och satsa på andra värden, där handeln är en viktig del, förklarar Marianne Carlsson.

Omtänksamma, genuina, aktiva och modiga
Bra kommunikationer är en annan viktig faktor för att lyckas. Utmed Europaväg 45 ligger Åmål som ett naturligt stopp på väg till skidorter som exempelvis Branäs. Genom strategiska satsningar hoppas kommunen på ett större intresse bland alla de resenärer som gör tillfälliga stopp i kommunen. Om de får upp ögonen för vad Åmål har att erbjuda är chansen stor att de kommer tillbaka för att få uppleva mer av Åmål som besöksmål.
– Som en del i satsningen med att marknadsföra kommunen kommer vi att sätta upp ett antal LED skyltar utmed E45 med information om kommande evenemang och det goda livet i Åmål. Detta är också en del av vår långsiktiga vision för 2020, då Åmål ska vara Sveriges mest gästvänliga stad grundat på värdeorden ”omtänksamma, genuina, aktiva och modiga”, berättar kommunikatör Carina Wrangberth.