Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Gävle erbjuder kulturell allemansrätt

När det gäller konst, musik och teater utmärker sig Gävle i världsklass. Gävle Symfoniorkester är landets nordligaste och samtidigt en av Sveriges sju professionella symfoniorkestrar. Orkestern skapade en grund att bygga vidare på, och idag är musiken en viktig del av Gävle som kultur- och upplevelsestad.

Gävle arbetar för att bygga ut och stärka den kulturella allemansrätten. Det görs bland annat genom att man tillgängliggör kulturella värden som offentlig konst, konserter och teaterevenemang.
– Det intressanta med vår stad är att vi kan kombinera mycket stora evenemang med lite mindre event. Det ger en helhet som fångar en större målgrupp. Det viktigaste för oss är att alla ska känna sig delaktiga, säger Kajsa Ravin, förvaltningschef på Kultur och fritid Gävle.

Kultur på schemat
Den kulturella allemansrätten sprids nu även till skolan, där alla elever i grundskolan från och med i höst får en kulturgaranti. Det innebär att barnen får ta del av professionell kultur på ett nytt sätt, där alla garanteras möjlighet att få delta.
– Tidigare har den här typen av verksamhet byggts mycket kring enskilda eldsjälars engagemang. Nu blir det mer enhetligt och en del av verksamheten på samtliga skolor i kommunen, kommenterar Kajsa.

Kulturboost i Gasklockorna
Kultur skapar tillväxt. Det vill man understryka i Gävle genom att utveckla det gamla industriområdet kring Gasklockorna, som idag är ett innovativt kulturområde på Brynäs. Teaterföreställningar, konserter, mässor, festivaler och sportevenemang är exempel på vad som idag pågår i Gasklockorna.
– Nästa år lyfts Gasklockorna till skyarna då Gävle Symfoniorkester och Folkteatern presenterar ett unikt allkonstverk som kommer att uppta hela området, berättar Kajsa.
Premiären går av stapeln den 6 mars 2015 och redan nu sjuder ett stort intresse kring evenemanget. Intresset sträcker sig dessutom långt utanför Gävles gränser, man räknar med att folk kommer att vallfärda från hela Sverige för att ta del av den storslagna föreställningen som spelas fram till 25 april 2015.

Ny arena på Gavlehov
Även om Gävle utmärker sig som konst- och musikstad så är det samtidigt väldigt många som förknippar staden med framstående idrottsprestationer. Och det med rätta. Mångmiljonbelopp investeras i de nya idrottsarenorna på Gavlehov för att stärka en rad olika sporter, däribland fotboll, innebandy och friidrott. Arenanorna ska stå färdiga om ett år och kommer att skapa ytterligare bredd och möjligheter i Gävles föreningsliv.
– Arenanorna är ett mycket tydligt exempel på hur vi arbetar med ett hållbart perspektiv på idrott. Det handlar om att förbättra möjligheterna för fler att delta. Även här talar vi om en allemansrätt i den bemärkelsen att alla ska kunna idrotta och röra på sig i vår stad, förklarar Kajsa Ravin.