Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Gentus´ produkter är smutsens fiende

Inriktningen hos Gentus AB är att hindra spridning av smuts från ett område till ett annat. Företagets produkter rengör effektivt sulor, skor och stövlar eller hjul på truckar.
Gentus har sin bas i Hovås strax söder om Göteborg och drivs av Henrik Lidholm.

Året var 1994 då Henrik Lidholm startade Gentus som enskild firma vid sidan av sin ordinarie anställning. Firman var vilande fram till 2007 då Henrik började sälja skoputsmaskiner över nätet via en liten webb-shop.

Han kom i kontakt med ett företag i Tyskland som tillverkade skoputsmaskiner och de hade även ett industrisortiment för rengöring. Hösten 2010 var han i Tyskland och träffade representanter för företaget och fick erbjudandet att sälja sortimentet i Sverige på exklusiv basis. Samtidigt bildade Henrik aktiebolaget Gentus AB och drog igång den nuvarande verksamheten.
– Vi har ett sortiment för att göra rent hjul på truckar och personalens skosulor. Kraven på hygien inom industrin ökar hela tiden och man ser ofta larmrapporter i tidningarna om livsmedelsföretag som får återkalla produkter. Det är här vi kan komma in och erbjuda våra lösningar, säger Henrik Lidholm.

ProfilGate
ProfilGate är ett system från Tyskland för effektiv hjulrengöring eller rengöring av skosulor. Systemet patenterades 2007 och är unikt i sitt slag.
ProfilGate består av en väldigt speciell borste som installeras i passager, till exempel mellan produktion och lager. Varje gång trucken kör över systemet rengörs hjulen. Man kan få systemet antingen som en torr lösning för att få bort damm och smågrus eller som en våt lösning för att tvätta hjulen. Systemet är mycket flexibelt och installationen kan anpassas efter kundens behov.
När produkter förvaras i lager kan det ofta bli damm på dessa, till exempel läskedrycksflaskor som står på en pall. Med rengöringssystemet från Gentus kan man minska det problemet.
– Om man tittar på livsmedelsproduktion generellt så är det ofta indelat i olika hygienzoner och då är det alltid en risk att smuts sprids mellan zonerna. Med hjälp av våra produkter kan man förhindra att smuts överförs av hjul eller skolsulor, säger Henrik Lidholm.
I Gentus´ kundkrets finns stora industriföretag som till exempel Ericsson och Atlas Copco samt Atria, en köttproducent som bland annat tillverkar korv, hamburgare och smörgåspålägg.
Upptagningsområdet för företaget är hela Sverige, men med fokus på Götaland och Svealand, från Ystad till Mora.

Några av fördelarna med Gentus produkter:
• minskad spridning av smuts
• lägre kostnader för städning
• säkrare produktion
• förbättrad arbetsmiljö
• minskad risk för kvalitetsbrister

Gentus har ökat sin omsättning från år till år och nu under hösten 2013 har företaget många order som ligger i pipeline. Gentus omsatte 1,4 miljoner kronor 2012 och Henrik Lidholm uppskattar att omsättningen kommer att landa på cirka två miljoner kronor för 2013.
Henrik ser med tillförsikt på framtiden för sitt företag.
– Om tio år är vi ett väletablerat företag inom nischen rengöring och hygien med fokus på hjul och skor, säger han.

Fotnot: Företagsnamnet Gentus kommer från Henriks frus flicknamn Gente.