Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Glädje och framtidstro i Munkfors

Munkfors i Värmland. Det är en kommun som drar fördelar av att vara en mindre kommun.

Munkfors med sina knappt 3.700 invånare är Svealands minsta kommun. 2005 låg den långt ned på Svenskt Näringslivs ranking och arbetslösheten bland ungdomar var hög. Men nu ser det annorlunda ut.
– Ungdomsarbetslösheten har minskat mest i länet och vi har klättrat rejält uppåt på näringslivlistan. Vi strävar efter att vara bra på att vara små och dra fördelar av det. Att jobba nära varandra och ha kortare avstånd till besluten inom kommunen, säger turism- och näringslivschefen Birgitta Svensson.

När en kvällstidning utropade Munkfors till “Sveriges fulaste stad”, efter ett foto taget på en tom butikslokal, som inte var till sin fördel, svarade Nya Wermlands-tidningen med att utlysa en tävling om vilken ort i Värmland som var vackrast. Resultatet blev: Munkfors.
– Det var besökare men framför allt Munkforsborna som gick ut och försvarade sin bygd i NWT:s omröstning. Det finns en fin sammanhållning och patriotisk känsla i den här kommunen. Och det är faktiskt väldigt vackert här också. 120 000 gästnätter på ett år, visar att fler tycker så och det är stort för oss, säger Birgitta Svensson.
Munkfors är en gammal bruksort och har traditioner inom järnhanteringen sedan 1640-talet då den första stångjärnshammaren togs i bruk. Ett företag som grundats genom många generationers stålhantering är voestalpine Precision Strip AB. Ett välkänt företag som gör kallvalsat bandstål och exporterar över hela världen.

Näringslivsforum
För att stärka näringslivet, finns ett Näringslivsforum som är ett samarbete mellan kommunen och näringslivet. Det skapar förutsättningar för utveckling, tillväxt och för att alla verksamheter ska kunna vara ett bollplank med varandra. Forumet driver frågor i tre mindre fokusgrupper för att nå konkreta resultat; Attraktiva-Företagsamma- Profilera- Munkfors-Ransäter.
– Vi fokuserar också på att framhålla det som är positivt istället för det negativa och utser “Månadens positiva händelse” säger Birgitta Svensson.

Glädjedag
I fjol inrättades en Glädjens dag den 1 april. Det var påsktider och hela samhället ikläddes fjäderskrud. I affärer och på företag arrangerades det roliga aktiviteter. Det bjöds på sång & musik lite överallt i kommunen och på skolorna bytte lärare och elever roller för en dag.

Munkfors är också känt för att en hel del kända personer härstammar från orten. Tidigare statsministern Tage Erlander är född här och ligger begravd i Ransäter. Där finns också ett museum med bland annat en sal från Erlanders egen skoltid. Imitatören Bosse Parnevik, skådespelaren Fridolf Rhudin och konstnären Lars Lerin är andra kända Munkfors-bor. Lerin, som nyligen avslutade tv-serien “Vänligen Lars Lerin” hade sin utställningshall på Laxholmen i Munkfors innan han flyttade den till Sandgrund i Karlstad. Laxholmen är en av turistattraktionerna i kommunen precis som Ransäters hembygdsgård där folklustspelet “Värmlänningarna” spelas varje år.