Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Glaskonst möter mekanisk bearbetning

Bertil Vallien, Kjell Engman, Ludvig Lövgren och Åsa Jungnelius är några av världens främsta namn inom modern glaskonst. Förutom ett brinnande intresse för glas har de något annat gemensamt. Alla fyra tycks ha en förkärlek för att integrera metalldetaljer i sin konst, något som familjeföretaget SPA Produkter AB gärna tillhandahåller.

SPA Produkter i Hovmantorp har haft förmånen samarbeta med några av Sveriges och kanske till och med världens främsta förmågor inom modernt glashantverk. Samarbetet sträcker sig dessutom bortom konstföremålen, även plåtgolvet i entrén och vitrinskåpen i hallarna på Kosta Boda Art Hotel är tillverkade av SPA Produkter som exempel.

Från prydnadsföremål till reningsfilter
Spännvidden i SPA Produkters projekt imponerar. Som underleverantör till bland andra Andritz AB i Växjö samt Filterteknik i Bromma, och dessutom med återkommande samarbeten med glaskonstnärer, har företaget skapat en mycket bred grund att bygga vidare på.
Med kompetens och kapacitet för det mesta inom mekanisk bearbetning med plåt som utgångspunkt kan SPA Produkter vara med och skapa allt ifrån detaljrika prydnadsföremål till bearbetade detaljer som integreras i reningsfilter för processvatten. Dessutom pågår en vidareutveckling av företagets affärsområden med nya spännande tillskott som exempelvis Hemisfärs stekhällar.
– På senare år har vi breddat verksamheten med tillämpning av våra maskiner och processer inom för oss nya områden. Vi har bland annat designat och tillverkat trappräcken i ett hållbart och tidlöst utförande och ser att det finns en stor utvecklingspotential inom en rad olika produktkategorier, berättar Tobias Albinsson, som tillhör andra generationen i familjeföretaget och som aktivt driver utvecklingen av nya kontakter.

Investerar i framtiden
Att bredda verksamheten mot nya produktområden tillhör SPA Produkters framtidsstrategi. För att komma ytterligare ett steg närmare visionen som komplett helhetsleverantör investerade företaget i en vattenskärningsmaskin i fjol. Med hjälp av vatten och sand kan man skära mycket tjocka material upp till 80 mm, och de flesta material går att bearbeta förutom härdat glas.
Det finns inte många verksamheter som liknar SPA Produkter i Sverige idag.
– Vi har många olika maskiner, nya som gamla, och kan tillverka väldigt många olika typer detaljer i olika material, upplyser Tobias Albinsson.
SPA Produkter har gått från att vara ett traditionellt plåtslageri till en modern leverantör av bearbetade detaljer i multimaterial. Framtiden ser tämligen ljus ut för en mångsysslare med spetskompetens inom ett antal efterfrågade områden.