Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Glasriket: Destinationen i sikte

Glaset väcker många känslor och har varit en anledning att resa till Småland under många år. Utvecklingen och förändringen märks tydligt i Kosta som idag inte bara tillverkar glas, utan i högsta grad drar nytta av de många besökare som vill njuta av glaset.

Besöksnäringen viktig
– Besöksnäringen är otroligt viktig för oss, berättar Lillemor Karmenstad som är näringslivsutvecklare på Lessebo kommun. Vi har runt en miljon besökare per år och flera entreprenörer som driver företag inriktade på besök och service.

– Det är roligt att vi har så många olika företag i Lessebo kommun, säger Lillemor Karmenstad. Om man flyttar hit så har man både den lokala arbetsmarknaden i kommunen men även den större med grannkommunerna att dra nytta av. De många besökarna gör också att kommunen blir mer omtalad. Vi i Lessebo kommun låter gärna oss uppmärksammas!

Glasriket på tillväxt
Glaset har som sagt en viktig roll i besöksnäringen. Tillsammans med övriga kommuner i Glasriket (Emmaboda, Nybro och Uppvidinge) satsar nu Lessebo framåt genom projektet Glasriket på tillväxt. I samband med detta växlar Lessebo kommun upp sitt näringslivsarbete med ytterligare en tjänst. Det är Bodil Askencrantz som axlar jobbet som destinationsutvecklare.

– Vi ska tillsammans, kommunerna och besöksnäringens företag, ta fram en långsiktig plan för att skapa fler anledningar att resa till Glasriket, säger Bodil Askencrantz. Vi är flera kommuner och företag som drar åt samma håll.

Stor potential i Glasriket
Arbetet i Glasriket röner intresse både i Småland och nationellt sett och till projektet har man knutit företaget Svensk Destinationsutveckling AB och Tord Carnlöf.

– Glasriket har redan idag en enorm fördel i arbetet att bli en exportmogen destination. Det är öppet året runt för besökare, säger Tord Carnlöf. Eftersom det går att besöka glasbruken när som under året kan fler aktörer följa med och ha öppet mer. På så sätt kan man gemensamt skapa en destination som gör att besökarna kan stanna i flera dagar.  

När man ber människor som besökt Glasriket att berätta om sin favoritplats är det som att orden inte räcker till. Många nämner såklart Kosta och Glashotellet. Men även de unika industrimiljöerna i aktiva och nedlagda glasbruk fascinerar. Många nämner också naturen, den lugna naturen med skog och vattendrag som skapar lugn i själen hos den stressade nutidsmänniskan. Allt detta finns i Glasriket och bidrar till områdets kvalitet.