Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Global utveckling av flygplansavisningsfordon drivs från Trelleborg

Flygindustrin utvecklas snabbare än någonsin – vi flyger mer än tidigare och samtidigt ställs tuffare miljö- och säkerhetskrav. Det är inte bara flygbolagen som måste möta framtidens krav – även flygplatserna måste utvecklas för att kunna erbjuda hög säkerhet kombinerat med effektivitet. Naturligtvis med så liten miljöpåverkan som möjligt.

I flygplatsernas och flygbolagens strävan efter att effektivisera och optimera sin verksamhet är Textron GSE en viktig samarbetspartner. GSE står för Ground Support Equipment, och omfattar alla typer av servicefordon som rör sig på flygplatsområdet. Textron GSE är en av världens främsta utvecklare och tillverkare av den här typen av fordon och representeras av varumärken som tillsammans har levererat flygplatsfordon och servicelösningar till världens flygbolag, fraktbolag och flygplatser i mer än 150 år.
Produktportföljen innefattar bland annat push-backtraktorer, bagagetraktorer, dragbilar, bagageband och avisningsfordon som erbjuds under produktnamnen TUG™, Douglas™, Premier™ och Safeaero™. Produkterna byggs i tillverkningsenheter runt om i världen från Georgia, USA och Wuxi, Kina till Cheltenham, Storbritannien och Trelleborg, Sverige.
I Trelleborg utvecklas och tillverkas världens effektivaste avisningsfordon.

Som Volvo inom flygplatslogistik
En av de absolut viktigaste funktionerna bland flygplatsfordonen är just avisning.
– Inför varje flygning på vinterhalvåret måste vingar och andra delar av planet med frost eller isbildning avisas för att garantera högsta möjliga säkerhet, förklarar Lars-Gunnar Nilsson, vd Textron GSE i Trelleborg.
Tidspressen är ofta stor samtidigt som jobbet måste utföras med extrem noggrannhet. Inga flygplan får lyfta utan att avisningen är avklarad – processen är alltså grundläggande för all flygindustri.
På många ställen används konventionella lastbilar med påbyggnader av avisningsutrustning, och det krävs då oftast två operatörer av utrustningen. Fordonen från Textron GSE är speciellt utvecklade för avisning vilket gör att en och samma operatör sköter hela processen och styr avisningen från förarhytten. Detta skapar också möjlighet att genomföra processen fortare och med mindre vätskeförbrukning än andra.
Många stora flygplatser i Nordamerika, Europa och norra Asien har fordon från Trelleborg och Textron GSE. Man kan säga att Textron GSE betyder för flygplatsens logistik samma sak som Volvo betyder för person- och lastbilstrafiken.

Goda karriärmöjligheter
Textron är en global koncern och de facto en av världens största företagsgrupper. Textron GSE är en del av Textron Inc. (NYSE: TXT). Inom koncernen finns även företag som till exempel Cessna, Bell Helicopter, E-Z-GO och Arctic Cat. Det finns därför alla möjligheter att göra karriär internationellt, tillsammans med ett av världens mest spännande företag inom fordon och flyg.
– Antalet roller inom Textron är egentligen oräkneliga, och allt har att göra med den senaste tekniken, högsta säkerhet och framtidssäkra lösningar. Här i Trelleborg kan vi erbjuda ett mycket varierande arbete i en liten lokal organisation från konstruktion till montage, test och idrifttagning runt om i världen, samtidigt som det finns ytterligare möjligheter att flytta runt i koncernen och bygga upp en internationell karriär, upplyser Helene Bäckman, Operations Manager i Trelleborg. Textron har ett starkt fokus på talent management och där personlig utveckling prioriteras.

Leder utvecklingen
Eftersom Textron GSE äger sin egen konstruktion kan man anpassa sina fordon efter marknadens krav snabbt. Ett exempel som kan kopplas till flygplatsens jakt på miljöfördelar är fossilfria fordon. Här ligger Textron GSE redan långt framme med flera modeller av eldrivna bagagetraktorer som exempel.
Inom flygplansavisning handlar miljöfokus mycket kring mängden glykol som behöver användas. Här arbetar företaget med nya funktioner för att fortsätta leverera de mest effektiva avisningsfordonen. Förutom ett globalt ansvar för avisning siktar man i Trelleborg på att även producera andra Textron produkter framöver.