Lör 27 nov / År 39 / Nr 4 2021

Gnido skapar förutsättningar för framgång

En ren och sund arbetsmiljö är en viktig grund för alla företag som vill utvecklas tillsammans med sina medarbetare. Frisk och glad personal presterar bättre, det är ingen nyhet och inte heller så svårt att förstå. Den stora utmaningen ligger i att skapa förutsättningar för att uppnå det, något som tjänsteföretaget Gnido utvecklat och förfinat under många år.

Sara Sundkvist tillhör andra generationen som driver städföretaget Gnido. Ordet städföretag är egentligen inte rätt benämning – Gnido gör så mycket mer än att bara städa undan och skapa rena ytor. Gnido hjälper till att skapa sunda arbetsplatser, och det faktum att många företag i Piteåtrakten anlitar Gnido om och om igen talar nog för sig själv i den frågan.
– Vi har som vision att alltid bygga långsiktiga relationer med våra kunder, konstaterar Sara. Det är samma mål som min mamma satte 1993 när hon grundade företaget. Det är med en stark kvalitet- och serviceinriktning som vi kan se till att kunderna får en riktigt bra upplevelse av att samarbeta med oss.

Fokus på proffskunder
Gnido städar för professionella kunder, det vill säga på uppdrag av företagskunder med kontor, industrier och byggarbetsplatser som exempel. Det finns väldigt många andra i regionen som kan erbjuda städning av privata hem, och där söker Gnido inte konkurrera.
– Vi är bra på att ta hand om professionella kunder. Vi känner marknaden väl och vet vad de förväntar sig. Det byggs mycket i Piteå med omnejd och därför har vi väldigt mycket inom byggstäd just nu. Andra gånger har vi mer inom industri och kontor. Det är en bra balans som gör att vi kan vidareutvecklas och vi har fått väldigt många nya kunder under 2019, intygar Sara.
Det märks att det är en hög efterfrågan på bra och pålitliga städtjänster. Sedan Sara Sundkvist tog över Gnido för drygt tre år sedan har personalstyrkan mer än tredubblats. Företagets framtidsvision bygger på professionalism och goda relationer.
– Vi kommer att fortsätta förfina våra tjänster med fokus på proffskunder. Därför söker vi ständigt efter duktiga medarbetare med rätt inställning för jobbet. Bara för att man har städat under 20 års tid behöver inte betyda att man är proffs på att städa de miljöer som våra kunder verkar inom. Vi måste satsa väldigt mycket på egen upplärning, för oss betyder relationer och personlighet allt.

Bidrar till hållbara arbetsplatser
De flesta större byggbolagen anlitar Gnido för att hålla rent och snyggt på arbetsplatsen. Det innebär att Gnido har flera avtal när det gäller städning inom Markbygdens område, där Europas största landbaserade vindpark byggs i skrivande stund.
– Våra uppdrag kring Markbygden kommer att fortgå under minst fem år till, berättar Sara. För att hinna med även andra uppdrag, där vi väntar oss ganska mycket nytt i andra delar av Piteå, så behöver vi finkamma marknaden på jakt efter duktigt folk. Det är en spännande utveckling vi befinner oss i nu, inte bara inom Gnido, men i Piteå över lag.
– För den som vill vara med och skapa bra, hälsosamma arbetsmiljöer kan Gnido erbjuda väldigt inspirerande och omväxlande tjänster. Och det handlar om så mycket mer än att städa – det handlar framförallt om att bygga hållbara arbetsplatser med goda förutsättningar för oss och för våra kunder att göra ett bra jobb, avslutar Sara Sundkvist med.