Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Gnosjö Automatsvarvning har gjort en framgångsrik resa

1974 köpte makarna Olle och Solweig Fransson Gnosjö Automatsvarvning.
På drygt 40 år har det lilla familjeföretaget i Småland förvandlats till en stor aktör inom sitt affärsområde. – Det är en jätteresa vi har gjort, säger VD:n Linda Fransson.

Gnosjö Automatsvarvning som grundades 1947 har idag cirka 55 anställda och omsatte senast 77 miljoner kronor. Företaget som svarvar komplexa detaljer i stora serier med krav på högsta precision, har kunder inom så skilda områden som fordons- och verkstadsindustri, industrireglage, fästelement och inredningsdesign.

Cirka 30 procent av omsättningen kommer från export till främst England, Tyskland, Danmark, Holland, Ungern och USA.
Speciellt Ungern har blivit en stor marknad. Där monteras pumparna hos BorgWarner TTS (Haldexkoppling) som ingår i kopplingen till fyrhjulsdrivna bilar och Gnosjö Automatsvarvning svarvar komponenter till dessa.

Hittat sin egen roll
Linda Fransson, föddes 1974, och har tagit vid efter sina föräldrar Olle och Solweig som också jobbar kvar i företaget. Linda har kontoret vägg i vägg med sin mamma, men det har inte inneburit några problem.
– Solweig har varit min förebild i alla år och jag har inte försökt ta hennes eller någon annans roll. Jag har hela tiden försökt att hitta min egen roll…
Men det har inte varit en helt enkel resa från 70-talets första steg till dagens miljonaffärer. Investeringen av företagets första rundbordsautomat var inte helt problemfri.
– 1979 fick vi vår första rundbordsautomat. Den kostade 800 000 kronor och vi omsatte bara 700 000 kronor i hela företaget. Ingen bank ville låna ut pengar så vi fick leasa den, säger Linda Fransson och skrattar.
–  Nu har vi annat läge och en annan backup från leverantörer och banker. Det är en enorm skillnad.

Blev majoritetsägare tidigt
I dag har Gnosjö Automatsvarvning 15 maskiner (rundbordsautomater) som kostar cirka tio till femton miljoner kronor styck. Det finns lika många CNC-svarvar som är till för produktion av mindre volymer än rundbordsautomaterna.
Linda Fransson och hennes syster Anna Sandberg fick tidigt känna på företagandet i och med att generationsväxlingen skedde redan på 1980-talet. Redan 1988 blev de majoritetsägare i företaget.
– I och med att jag kom med så tidigt har jag alltid känt mig involverad och aldrig satt åt sidan. När jag studerade på högskolan så kände jag mig bortskrämd av allt för stora företag så jag valde att fortsätta jobba här.
Linda tycker att mångfalden är viktig i jobbet som VD.
– I mitt jobb kan det handla om att åka till konditoriet och handla frallor, att göra kundbesök eller köpa maskiner.

Kunderna viktiga
Kundrelationer är viktiga och där jobbar Gnosjö Automatsvarvning mycket med problemlösning tillsammans med sina kunder.
Det är en del i företagets DNA, att aldrig nöja sig förrän man nått den perfekta lösningen.
– Vi är nog ganska orädda av oss, vilket jag tror är grunden till att få fram innovativa idéer – kombinerat med stort tekniskt kunnande så klart. Sen är vi ju smålänningar också, med båda fötterna stadigt på jorden, så ingen behöver oroa sig för att vi ska bli uppblåsta av framgång, säger Linda Fransson.