Mån 25 sep / År 41 / Nr 3 2023

Gnotec stärker sin position på marknaden

I samband med att Termoregulator förvärvades under 2014 har en ny resa påbörjats inom Gnotec. Företaget har sedan tidigare en stark ställning på den europeiska marknaden, specifikt riktat mot fordonsindustrin, och har på senare år breddat verksamheten mot Asien med egen fabrik i Kina. Genom förvärvet av Termoregulator breddar Gnotec sin produktportfölj till att även innefatta plåtkomponenter till industrikunder utanför fordonsbranschen.

Gnotecs platschef i Motala, Anders Freding, berättar att huvudambitionen bakom förvärvet av Termoregulator är att bredda verksamheten mot fler och större kundsegment. Gnotec är i grunden en stark underleverantör till fordonsindustrin, men tillverkar även kompetenter som används inom andra industriella applikationer.
– Det är framförallt inom andra industriella segment som vi vill skapa tillväxt genom förvärvet av Termoregulator, konstaterar Anders. Vi kommer bland annat att fokusera mer på tillverkning inom det så kallade lågvolymsegmentet, avseende produkter med högre förädlingsgrad och mindre serier.

Utvecklas inom lågvolymsegmentet
Gnotecs utveckling inom lågvolymsegmentet medför mer avancerade processer och integrering av mer kunskap i varje enskild detalj. Sedan 1 januari i år heter företaget Gnotec Motala AB, och därmed manifesterades det ursprungliga Gnotec samt Termoregulator under samma flagg.
Förutom enheten i Motala har Gnotec egna tillverkningsenheter på ytterligare tre platser i Sverige: Habo, Kinnared och Reftele. Dessutom finns företaget representerat med egen tillverkning i Slovakien samt som tidigare nämnt numera även i Kina.
Anders Freding ansvarar för fabrikerna i Motala och Habo, som sedan länge är Gnotecs särpräglade lågvolymsfabrik. Nu finns det stora förhoppningar om att kunna sprida samma koncept till Motala.
– Vi har en stark framtidstro och vill arbeta ännu tätare med befintliga kunder och förhoppningsvis även knyta nya kontakter inom industrisegmentet, det vill säga utanför automotive. Fordonsbranschen kommer alltid att vara huvudfokus, men att vi kan bredda verksamheten är en ren överlevnadsstrategi, förklarar Anders.

Omställning mot bredare marknad påbörjad
Redan innan förvärvet av Termoregulator fanns en stark tillväxtambition där man framförallt ville ställa om mot en bredare marknad. Det arbetet har nu påbörjats. Samtidigt ställer Gnotec om genom att anpassa lokalerna efter de krav som ställs inom modern lågvolymtillverkning.
– Vi har effektiviserat flödet i vår produktion här i Motala och vi arbetar nu mer enhetligt med övriga Gnotec-bolag.
Anders Freding ser mycket positivt på framtiden och på Motalafabrikens möjligheter att stärka sin position på marknaden:
– Vi har en modern och uppdaterad maskinpark, bra kompetens och ett fantastiskt läge. Vi är erkänt duktiga på flera specifika processer inom plåtbearbetning såsom stansning, bockning och svetsning. Vi kan dessutom skapa en helhetslösning till våra kunder då vi även erbjuder konstruktionslösningar, pulverlackering, screentryckning och montering. Här finns oerhört mycket kunskap inbäddad i verksamheten i Motala och det kommer vi att satsa på att förstärka och kommunicera ännu mer framöver.