Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Goda kommunikationer i Härjedalen

Härjedalen satsar på tillväxt med ambitioner som fler besökande, bättre kommunikationer och fler bostäder bland annat. Flygplatsen i Sveg har en central roll att spela i utvecklingen för framtiden. En omfattande investering har precis påbörjats för att uppgradera Härjedalen Sveg Airport till en 3C flygplats.

De sedan länge etablerade turistdestinationerna Funäsdalen, Vemdalen och Lotsdalen fortsätter att locka besökare till Härjedalen. Kommunen har under årens lopp drivit flera projekt för att attrahera ännu större målgrupper till regionen, bland annat i form av skidcharterresor från Köpenhamn till Härjedalen. Dessa resor var fullbokade vid varje tillfälle.
– Regionen har mycket mer att erbjuda än höga fjäll. Det finns en naturrikedom här som gör att hela Härjedalen är perfekt för alla möjliga typer av äventyrsresor såsom jakt och fiske. Alla tänkbara naturupplevelser i skog och mark uppskattas och det går att vidareutveckla, säger Anneli Gustafsson, stationschef på Härjedalen Sveg Airport, som själv har ett stort naturintresse.
– Många besökare från exempelvis Tyskland, Nederländerna och andra delar av Europa uppskattar tystnaden i naturen. Det är unikt för oss här uppe i norr och det är ett värde som inte ska underskattas. Lugnet och tystnaden är inte alls lika självklar i andra delar av världen, fortsätter Anneli.

Uppgraderar till 3C
Man kan alltså utveckla reseanledningar som baseras på orörd natur och tystnad. Utöver det erbjuder hela Jämtland och Härjedalen smakupplevelser med unika mathantverk. Det finns en stolthet och tradition i det som är väl värd att uppleva på nära håll.
– Att utveckla destinationer är bra för Härjedalens framtid – men då måste det också finnas kapacitet för att ta emot fler besökare. Därför ska vi uppgradera flygplatsen till 3C och ta emot större flygplan framöver. Vi beräknar att vara i land med det projektet redan under nästa år, informerar flygplatschefen Göran Lindgren.
Nästa steg efter det skulle kunna vara att utveckla resandet i andra riktningen, det vill säga från Härjedalen med vändande flyg till de destinationer som besökarna idag kommer ifrån. Flest besökare kommer från Tyskland, Danmark och Nederländerna. Härjedalen Sveg Airport har för närvarande reguljärflyg till Arlanda sex dagar i veckan och biljetter bokas enklast direkt på flygplatsen eller via flygbolaget Direktflygs hemsida.